Hnutie ANO si udržuje päťpercentný náskok preferencií pred ČSSD

NETKY.SK • 6 Február 2015, 17:49 • 2 min
Hnutie ANO si udržuje päťpercentný náskok preferencií pred ČSSD

PRAHA -Aj v januári 2015 by sa víťazom volieb v Českej republike stalo hnutie ANO podnikateľa slovenského pôvodu Andreja Babiša so ziskom 23,5 percenta hlasov a naďalej takmer päťpercentným náskokom pred Českou stranou sociálnodemokratickou (ČSSD), ktorú by podporilo 18,6 percenta voličov.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z výsledkov aktuálneho prieskumu verejnej mienky ppm factum, ktoré dnes zverejnil internetový server Novinky.cz.
     

Tretiu priečku by obsadili českomoravskí komunisti z KSČM, ktorých by volilo 16,1 percent respondentov pred TOP 09 (10,1 percenta), ľudovcami z KDU-ČSL (6,7 percenta), hnutím Úsvit priamej demokracie (6,5 percenta) a  Občianskou demokratickou stranou (ODS) so ziskom 6,1 percenta.
     

Cez päťpercentnú hranicu zvoliteľnosti by sa už nedostali Česká pirátska strana (3 percentá), Strana zelených (2,8 percenta), ani Strana slobodných občanov (2,4 percenta).
     

Agentúra ppm factum na základe hypotetického prepočtu počtu preferencií na poslanecké mandáty konštatovala, že prípadné spojenie súčasných vládnych strán ANO, ČSSD a KDU-ČSL by im na základe predpokladaných preferencií zabezpečovalo v snemovni potrebnú väčšinu - 119 mandátov. Víťazné hnutie by totiž získalo 59 kresiel, sociálni demokrati z ČSSD 47 a ľudovci ďalších 13. O zvyšné by sa podelili komunisti z KSČM (39), TOP 09 (21) Úsvit priamej demokracie (12) a ODS (9).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies