Hlina: Činnosť exekútorov má byť v prípade FO oslobodená od DPH

NETKY.SK • 24 September 2014, 07:00 • 2 min
Hlina: Činnosť exekútorov má byť v prípade FO oslobodená od DPH

BRATISLAVA - Činnosť súdneho exekútora pri nútenom výkone exekučných titulov v prípade fyzických osôb (FO) má byť oslobodená od DPH. Navrhuje to poslanec NR SR Alojz Hlina (nezaradený), ktorý svoju novelu zákona o DPH predstavil v závere deviateho rokovacieho dňa 37. schôdze parlamentu.

slovakia

left justify in out

Hlina chce týmto opatrením reagovať na súčasnú situáciu pri enormnom náraste exekúcií, a to často v spojení s nebankovými spoločnosťami prevádzkujúcimi úžeru voči bežným občanom. Novela má teda riešiť často ťažkú sociálnu situáciu ľudí. Po jej prijatí by súdni exekútori nemohli účtovať daň z pridanej hodnoty aj u fyzických osôb a neboli by podnikateľmi podľa Živnostenského zákona alebo Obchodného zákonníka.
      

Ďalšími svojimi návrhmi Hlina presadzuje zriadenie environmentálneho ombudsmana, zníženie DPH na niektoré potraviny, zmeny pri určovaní otcovstva, ako aj zamedzenie nevýhodným predajom či prenájmom majetku vyšších územných celkov a obcí.
      

V stredu (24.9.) bude pokračovať debata a hlasovanie o Hlinových návrhoch. Rovnako tak plénum rozhodne o konečnej podobe vyhlásenia k Ukrajine, ktorému poslanci venovali dlhé hodiny diskusie. To budú posledné úlohy pléna v rámci 37. schôdze. Po jej skončení sa poslanci ešte nerozídu. Opozícia vyzbierala 33 podpisov a v piatok podala návrh na zvolanie mimoriadneho rokovania. Jeho obsahom majú byť návrhy opozičných zákonov, ktoré Smer-SD z programu schôdze vyradil. Na začiatku tohto rokovania sa však bude hlasovať o programe. Ak neprejde, schôdza sa skončí skôr, ako sa začne. Doterajšie viacnásobné pokusy opozície vrátiť jej body do programu riadnej schôdze nevyšli.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies