Hlavné kandidátky na premiérske kreslo v Poľsku sa stretli v televíznom dueli

NETKY.SK • 20 Október 2015, 07:12 • 2 min
Hlavné kandidátky na premiérske kreslo v Poľsku sa stretli v televíznom dueli

VARŠAVA - Niekoľko dní pred parlamentnými voľbami v Poľsku sa premiérka Ewa Kopaczová z proeurópskej Občianskej platformy (PO) a jej hlavná vyzývateľka Beata Szydlová z opozičnej konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) v pondelok večer stretli v prvom televíznom dueli.

slovakia

left justify in out

Diskusia sa sústredila na ekonomické záležitosti a rad iných otázok, ktoré odhaľujú hlboké rozpory medzi oboma stranami. Do ďalších dvoch plánovaných televíznych debát počas týždňa sa zapoja aj šéfovia iných strán, ktoré nemajú šancu voľby vyhrať, mohli by však byť koaličnými partnermi väčších subjektov. Nedeľňajšie voľby pritom budú prvými v Poľsku, v ktorých sú ženy dvoma hlavnými kandidátkami na post predsedu vlády, píše agentúra AP.

 

Obe političky v úvode pondelkovej diskusie zhodne zdôraznili, že prioritou ich vlády by boli pracovné príležitosti pre mladých ľudí a hospodársky rozvoj krajiny. Kopaczová však podľa agentúry DPA hovorila o "silnej ekonomike" a vyšších príjmoch, pokým Szydlová uviedla, že v súčasnosti nemajú mladí v Poľsku dostatočné perspektívy - a jedným z dôsledkov je emigrácia státisícov Poliakov do západnej Európy.

 

Kopaczová tiež vyhlásila, že víťazstvo PiS by ohrozilo financie Poľska a viedlo ku kríze podobnej tej, akú zažíva Grécko. Poslankyňu Szydlovú kritizovala za to, že hlasovala proti právam žien, a dodala, že v prípade víťazstva jej strany by sa z Poľska stal fundamentalistický náboženský štát.

 

Szydlová naopak obvinila súčasnú vládu zo skorumpovanosti a neefektívnosti s tým, že nebojovala za poľské záujmy v Európskej únii.

 

Parlamentné voľby v Poľsku sa budú konať v nedeľu 25. októbra, hlasovať bude môcť približne 30 miliónov voličov. V prieskumoch vedie opozičná PiS pred vládnucou PO.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies