Hladina Dunaja pri Viedni dosiahla rekordnú výšku

NETKY.SK • 6 Jún 2013, 08:59 • 2 min
Hladina Dunaja pri Viedni dosiahla rekordnú výšku

VIEDEŇ - Hladina rozvodneného Dunaja v okolí Viedne dosiahla v stredu podvečer doteraz najvyššiu nameranú hodnotu, do štvrtka by však už nemala ďalej stúpať.

slovakia

left justify in out

Informuje o tom internetový portál rakúskeho verejnoprávneho rozhlasu a televízie (ORF) odvolávajúci sa na údaje z dolnorakúskej hydrografickej služby. Meracia stanica v Korneuburgu pri Viedni podľa neho hlásila o 17. hodine výšku hladiny 8,06 metra, čo je viac ako doterajší rekord z roku 2002, keď dosiahla hodnotu 7,89 metra. Prietok Dunaja sa pohyboval na úrovni 11-tisíc kubických metrov za sekundu, podľa vyjadrenia viedenského magistrátu však mestu nehrozí žiadne nebezpečenstvo, keďže protipovodňová ochrana je dimenzovaná až na 14-tisíc kubických metrov za sekundu. Hovorca oddelenia pre vodné hospodárstvo, na ktorého sa odvoláva ORF, vyjadril očakávanie, že v priebehu nasledujúcich dvoch dní hladina Dunaja vo Viedni poklesne na približne 7,35 metra.

V súvislosti s rozvodneným Dunajom v stredu nakrátko prerušili premávku na jednej z liniek viedenského metra, keďže voda z Dunajského kanála blízko centra vnikla do šachty s káblovými rozvodmi. Vysoká hladina si tiež vo Viedni vyžiadala uzavretie niektorých cestných ťahov, čo malo za následok rozsiahle zápchy. Po tom, ako rakúske úrady v sobotu zastavili plavbu po Dunaji, podľa ORF vo Viedni uviazlo približne 30 veľkých výletných lodí. Na palube holandskej lode Filia Rheni pritom zostalo uväznených 120 pasažierov z Británie a 40 členov posádky, keďže mostík vedúci na breh je čiastočne pod vodou. Podľa ORF situáciu v stredu preverili špecialisti z hasičského zboru a polície, ktorí sú pripravení v prípade núdze zasiahnuť. 

Povodne v Rakúsku sa postupne presúvajú na východ krajiny, kde Dunaj ohrozuje viaceré obce a menšie mestá. ORF informuje o "viac ako kritickej" situácii pri meste Krems (Kremža) v Dolnom Rakúsku, kde naďalej hrozí pretrhnutie rozmočenej hrádze. Vyše 2000 obyvateľov priľahlých obcí vyzvali, aby sa pripravili na evakuáciu. Dramatická bola taktiež situácia pri obci Stopfenreuth neďaleko hranice so Slovenskom, podľa ORF sa však tamojšiu hrádzu v stredu večer podarilo zabezpečiť. Čiastočne zatopený je blízky Hainburg, kde museli ešte v utorok evakuovať niekoľko desiatok obytných domov. Premávka na železničnej trati medzi Hainburgom a Wolfsthalom pri Bratislave je od utorňajšieho večera prerušená.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies