Ako posilniť svoju imunitu a vyhnúť sa tak chorobe?

NETKY.SK • 4 Marec 2020, 10:24 • 2 min
Ako posilniť svoju imunitu a vyhnúť sa tak chorobe?

Prvým krokom k správnemu fungovaniu imunity je úprava stravovacích návykov. Poukázala na to Katarína Blažová z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave, ktorá pripomenula, že ľudská tráviaca sústava obsahuje viac ako 60 percent zo všetkých imunitných buniek v organizme. Preto všetko, čo človek skonzumuje, má podľa jej slov zásadný vplyv na jeho imunitný systém.

slovakia

left justify in out

Zelenina

Na posilnenie imunity, najmä v zimných mesiacoch sú podľa odborníčky prospešné všetky druhy zeleniny, a to pre vysoký obsah vitamínov a minerálov. "Veľmi vhodná je konzumácia napríklad brokolice. Obsahuje izotiokyanáty, ktoré majú protirakovinový účinok. Tiež prospieva konzumácia cesnaku, ktorý je prírodným liečivom, silným antioxidantom, pôsobí protizápalovo, znižuje stres a dokonca nám dokáže zlepšiť náladu. Nemali by sme zabúdať ani na kyslú kapustu, ktorá je zároveň prírodným probiotikom," zdôraznila.

 

img

 

Ovocie

Z ovocia si podľa jej slov možno dopriať rôzne druhy, najmä citrusové plody či orechy, ktoré prospievajú vďaka vitamínu E, selénu a obsahu omega-3 mastných kyselín. "Hliva ustricová je známa obsahom beta-glukánu, ktorý posilňuje imunitu, najmä ak je v kombinácii s bioflavonoidmi, vitamínom C a zinkom," zdôraznila.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Medical Medium® (@medicalmedium),

 

Aké potraviny odporúča obmedziť?

Naopak, obmedziť je vhodné príjem rafinovaného cukru, pretože jeho vysoký obsah v potrave môže znižovať funkciu bielych krviniek a podporiť zápalový proces. Imunite neprospieva podľa odborníčky ani stres, fajčenie, nadmerné užívanie alkoholu, nedostatok pohybovej aktivity či nedostatok spánku.

 

Stonkový zeler - zázrak zo záhrady

Silu stonkového zeleru pozná na Slovensku len málokto, no vo svete je jeho konzumácia čoraz obľúbenejšia. Je pravda, že chuťovo nie je moc dobrý, no má toľko zdravotných benefitov pre organizmus, že jeho horká nepríjemná chuť je zanedbateľná. Všetko o jeho benefitoch sa dozviete v článku "Zdravotné benefity zelerovej šťavy"

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Medical Medium® (@medicalmedium),

 

Ďalšie tipy

Medzi takzvané superpotraviny patrí aj napríklad spirulina, chorella alebo zelený jačmeň. Všetky tieto doplnky stravy sa dajú kúpiť vo forme práškov, ale aj tabletiek. Spirulina obsahuje vysoké množstvo antioxidantov, ktoré podporujú zdravie buniek. Chorella obsahuje výnimočnú kombináciu živín a zbavuje telo ťažkých kovov. Zelený jačmeň zas dodáva telu energiu. Všetky tieto doplnky podporujú imunitný systém, trávenie a celkovo majú pozitívny vplyv na ľudský organizmus. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Kristine Bergfelde (@vegansvirtuve),

 

Kedy a čo konzumovať?

Ak sa chcete vyhnúť chorobe, mnohí odborníci odporúčajú nasledovné. Ráno po prebudení je dobré vyhýbať sa kyslím potravinám, ktoré majú negatívny vplyv na trávenie, ale aj celkovo na naše telo. Medzi kyslé potraviny zaraďujeme kávu, mäso, mliečne výrobky, alkohol a podobne. Namiesto sýtych raňajok si pripravte smoothie, čerstvú šťavu ovocnú misu alebo svoje bežné raňajky obohaťte o zeleninu. Pred jedlom je skvelé vypiť pohár citrónovej vody alebo vyššie spomínanú zelerovú šťavu.

 

Pitný režim 

Netreba zabúdať ani na pitný režim, ktorý je hlavne v období chrípkovej sezóny veľmi dôležitý. Vďaka vode detoxifikujete svoje telo a tak ho zbavujete škodlivých látok, ktoré by mohli ovplyvniť vaše zdravie. Nezabúdajte, že nie všetka voda je rovnaká, preto vyberajte s rozumom. Najlepšie je piť nesýtené vody a vody, ktoré majú zásadité pH. Vodu s vyšším pH dokáže naše telo lepšie prijať a nemusí vynakladať energiu, aby menilo jej kyslosť na zásaditosť, ktoré je telu prirodzené. Viac o vode sa dozviete aj v článku "Čo je živá voda a prečo ju piť?"

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies