Hizballáh sa prihlásil k zostrelenému lietadlu v Izraeli

NETKY.SK • 12 Október 2012, 06:40 • 2 min
Hizballáh sa prihlásil k zostrelenému lietadlu v Izraeli

Hizballáh sa prihlásil k zostrelenému lietadlu v Izraeli - Svet Cieľom letu lietadla bolo preniknúť ďaleko do oblasti zabezpečovanej americko-izraelskými protivzdušnými systémami, zdôraznil Nasralláh. Militantné libanonské hnutie Hizballáh sa dnes prihlás

slovakia

left justify in out

img

Cieľom letu lietadla bolo preniknúť ďaleko do oblasti zabezpečovanej americko-izraelskými protivzdušnými systémami, zdôraznil Nasralláh.

Militantné libanonské hnutie Hizballáh sa dnes prihlásilo k zodpovednosti za bezpilotné lietadlo, ktoré Izrael zostrelil v sobotu po preniknutí do jeho vzdušného priestoru. 

Vodca Hizballáhu šejk Hasan Nasralláh v televíznom prejave povedal, že "Hnutie odporu v Libanone vyslalo z Libanonu sofistikované špionážne bezpilotné lietadlo..., ktoré preniklo do izraelského vzdušného priestoru a ocitlo sa nad mnohými významnými miestami, kým ho objavilo izraelské letectvo". Podľa jeho slov sa "lietadlu podarilo dostať blízko k izraelskému jadrovému reaktoru Dimona". 

Lietadlo vstúpilo do izraelského vzdušného priestoru od pobrežia Stredozemného mora a letelo asi 20 minút, kým ho Izraelčania nezostrelili nad púšťou. Cieľom jeho letu bolo preniknúť ďaleko do oblasti zabezpečovanej americko-izraelskými protivzdušnými systémami, zdôraznil Nasralláh.

Mierové sily OSN v Libanone predtým počas týždňa popreli, že by sa lietadlo dostalo do Izraela z Libanonu. 

V pondelok izraelská armáda potvrdila správy, že neďaleko mesta Haifa rozmiestnila raketovú batériu zem-vzduch systému Patriot. 

Izraelskí predstavitelia už predtým tvrdili, že špionážne lietadlo vyslalo šiitské hnutie, o ktorom sú presvedčení, že má k dispozícii moderné iránske zbrane a vyslalo bezpilotné lietadlá nad Izrael aj v minulosti.

Nasralláh dnes tiež poprel, že by Hizballáh vysielal bojovníkov do Sýrie na pomoc svojmu spojencovi prezidentovi Bašárovi Asadovi.

"Doteraz sme po boku (sýrskeho) režimu nebojovali. Režim nás o to nepožiadal a tiež, kto hovorí, že by to bolo v záujme Libanonu," opýtal sa vodca Hizballáhu v televíznom prejave..

Oponenti hnutia Hizballáh ho obvinili z vysielania bojovníkov do Sýrie. 

Minulý mesiac americké ministerstvo financií uvalilo sankcie na Nasralláha za to, že pomáha Asadovi potláčať protivládne protesty, a na dvoch ďalších členov hnutia za "teroristické aktivity" všeobecne.

Izrael chce brániť svoje hranice

 Izraelský premiér Benjamin Nentanjahu vo vyhlásení vydanom úradom vlády počas jeho návštevy južnej hranice s Egyptom uviedol, že Izrael "bude konať rozhodne pri obrane svojich hraníc," rovnako "ako sme počas víkendu zmarili pokus Hizballáhu" preniknút do izraelského vzdušného priestoru.

Izraelské bojové stíhačky v sobotu zostrelili bezpilotné lietadlo nad lesom neďaleko okupovaného Západného brehu. Izraelská armáda vtedy neobvinila z jeho vyslania priamo Hizballáh, ktorý zviedol v roku 2006 nikam nevedúcu vojnu s Izraelom.

Hnutie pritom už pri najmenej jednej príležitosti vyslalo bezpilotné lietadlo do Izraela cez hranice s Libanonom. A v roku 2010 zostrelili izraelské stíhačky pri jadrovom reaktore Dimona na juhu Izraela balón bez posádky.

Izraelská armáda zverejnila 10-sekundový videoklip zo sobotňajšieho zásahu proti bezpilotnému lietadlu. Na videu je vidno malé, neidentifikované lietadlo chvíľu predtým, ako ho zničí raketa vystrelená zo stíhačky.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies