Hex zverejnili pieseň Wilson City aj s VIDEOklipom

NETKY.SK • 30 September 2015, 11:13 • 2 min
Hex zverejnili pieseň Wilson City aj s VIDEOklipom

BRATISLAVA - Slovenská kapela Hex zverejnila skladbu Wilson City, ktorú nahrala pre film Wilsonov (2015) českého režiséra Tomáša Mašína.

slovakia

left justify in out

"Koncom leta nás oslovil hudobný skladateľ Michal Novinski, či by sme nechceli spraviť pieseň k tomuto filmu. Film poetikou nadväzuje napríklad na slávnu snímku Adéla ještě nevečeřela (1977, pozn. SITA). Páčilo sa nám to a keďže Fefe mal rozrobenú staršiu pieseň o Bratislave, rozhodli sme sa, že to skúsime," prezradil spevák a gitarista skupiny Peter "Ďuďo" Dudák.

 

"Základ tej pesničky som mal hotový už pred šiestimi rokmi. Keď prišla ponuka napísať pieseň k filmu, tak sme vedeli, že máme na čom stavať. Bola to náhoda, ktorá prišla vhod. Prerobil som text na reálie Wilson City, Ďuďo dokončil aranžmán, trochu prerobil refrén. Michal Novinski prispel orchestrálnymi partmi a špeciálnou filmovou časťou piesne, kde znejú aj filmové dialógy. Bola to teda taká širšia spolupráca a nová zaujímavá skúsenosť," dodal gitarista Martin "Fefe" Žúži.

 

Pôvodná verzia skladby Wilson City bola folková. "Ďuďo to zobral do parády, pridružila sa väčšia gitarovosť a väčšia našlapanosť. To sa páčilo tvorcom filmu, aj celej kapele. Väčšinou si schvaľujeme pesničky všetci spolu a tak to bolo aj tentoraz. Sme spokojní a veľmi zvedaví, ako pesničku prijmú poslucháči," objasnil basgitarista Tomáš "Yxo" Dohňanský.

 

Formácia predstavila k piesni aj videoklip, ktorý nakrúcali v Bratislave. O réžiu sa postaral Juraj Krasnohorský, za kamerou bol Lukáš Teren, ktorý sa podieľal aj na snímke Wilsonov. "Presúvali sme sa červeným retroautíčkom okolo Dómu sv. Martina, po Klariskej, Uršulínskej a okolo starej budovy Slovenského národného divadla na Hviezdoslavovom námestí. Časť klipu sa nakrúcala na opačnom brehu Dunaja, na Tyršovom nábreží. Je tam aj taký fórik - pohľad na Bratislavu cez filmové plátno a my stojíme pred tým plátnom," uviedol bubeník Tibor "Tybyke" Szabados.

 

 

V detektívnej komédii Wilsonov, ktorá sa dostane do slovenských kín 1. októbra, si zahrali Vojtěch Dyk, Jiří Macháček, Hoji Fortuna, Táňa Pauhofová, Jan Kraus, Richard Stanke, Ľuboš Kostelný a ďalší. Dej filmu sa zameriava na mesto Wilsonov, ktoré sa má stať súčasťou USA. V uliciach však zabíja neznámy vrah, ktorého identitu príde vypátrať špecialista FBI Aaron Food.

 

Hex je na scéne už viac ako 20 rokov. Na konte má štúdiové albumy Ježiš Kristus nosí krátke nohavice (1992), Abrakadabra (1993), Hex (1994), Ultrapop (1997), Supermarket (1999), Víkend (2002), Nikdy nebolo lepšie (2006), Ty a ja (2010), ale tiež DVD Cesta z mesta (2007) či výberovku Všetko najlepšie: 1992 - 2013 (2013). Kapela odohrala už vyše tisíc koncertov prevažne na Slovensku, ale aj v Českej republike, Maďarsku či Spojených štátoch amerických. V novembri vyrazí s formáciou Družina na Všetko najlepšie acoustic tour 2015.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies