Harabin sa pre neobnovenie konania obrátil na ESĽP

NETKY.SK • 16 Jún 2014, 15:12 • 2 min
Harabin sa pre neobnovenie konania obrátil na ESĽP

BRATISLAVA – Dosluhujúci predseda Najvyššieho súdu (NS) SR Štefan Harabin sa opäť obrátil na Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP). Dôvodom je neobnovenie konania v jeho disciplinárnej veci.

slovakia

left justify in out

"Už som ju (sťažnosť - pozn. TASR) podal. Je tam návrh vo vzťahu k nepovolenej obnove konania," potvrdil dnes Harabin. Čo v nej žiada, nešpecifikoval. "Všetko, čo sa podľa zákona dá," povedal. O výške náhrady nemajetkovej ujmy hovoriť nechcel, no uviedol, že to, čo vysúdi, venuje charite. Je presvedčený, že uspeje a peniaze, ktoré mu Slovenská republika bude musieť zaplatiť, by podľa neho mali dať zo svojich vreciek exministri Lucia Žitňanská a Ivan Mikloš. 

 

Ústavný súd (ÚS) SR v roku 2011 potrestal Harabina 70-percentnou zrážkou z platu na jeden rok. Disciplinárny trest pre neho iniciovala bývalá ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská za nevpustenie kontroly ministerstva financií na NS SR v roku 2010. Šéf NS SR sa následne obrátil na ESĽP, lebo podľa neho bolo porušené jeho právo na nestranný súd. To európsky súd 20. novembra 2012 uznal a odporučil, aby ÚS SR v prípade opätovne rozhodol. Harabinovu požiadavku o náhrade nemajetkovej ujmy vo výške 100.000 eur a ušlého príjmu vo výške 50.000 eur ESĽP zamietol, priznal mu náhradu iba 3000 eur.

 

ÚS SR pod vedením predsedníčky Ivetty Macejkovej 29. októbra minulého roka zamietol návrh na obnovu konania, keďže nezískal nadpolovičnú väčšinu hlasov všetkých sudcov. O návrhu rozhodovalo desať sudcov ÚS, dvaja boli z rozhodovania vylúčení, jeden sudca bol práceneschopný. K rozhodnutiu pripojili odlišné stanovisko sudcovia Ľubomír Dobrík, Milan Ľalík a Ivetta Macejková.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies