Harabin: Kým som bol minister, podozrenia okolo výberov sudcov neboli

NETKY.SK • 16 Jún 2014, 15:28 • 2 min
Harabin: Kým som bol minister, podozrenia okolo výberov sudcov neboli

BRATISLAVA - Štefan Harabin dúfa, že polícia prešetrí situáciu okolo výberových konaní na sudcov na okresných súdoch v Rožňave a Michalovciach.

slovakia

left justify in out

Denníku Pravda napísal čitateľ štyri dni pred ukončením konkurzov, kto ich vyhrá. Zverejnené výsledky jeho predpoklad potvrdili. „Za môjho ministrovania to nebolo. Ani len podozrenie si nikto nedovolil, pretože všetko bolo transparentné,“ povedal Harabin pred dnešným rokovaním súdnej rady.

 

Súdna rada už za Harabinovho vedenia nepreverí okolnosti týchto výberových konaní. Rokovanie rady dnes vedie posledný raz - na konci týždňa sa skončí jeho funkčné obdobie predsedu NS SR, teda automaticky aj predsedníctvo v súdnej rade. „To už sa pýtajte nového vedenia súdnej rady. My to nemáme dnes na pretrase. Kým to sem dôjde, tak ten proces potrvá,“ dodal Harabin pred začiatkom rokovania rady. Medzi kandidátmi na vymenovanie do funkcie sudcov, ktorých dnes napokon súdna rada odobrila, bola aj Judita Gabonaiová-Hrenčuková, ktorá vyhrala spomínané výberové konanie v Rožňave. Za súdnu radu vo výberovej komisii sedel Juraj Sopoliga, agentúre SITA sa s ním dnes nepodarilo spojiť. 

 

Vo výberovom konaní na dve voľné miesta na okresnom súde v Michalovciach uspeli Jana Smereková a Andrej Radomský. Vo výberovej komisii bola za súdnu radu jej podpredsedníčka Mária Bujňáková. „Pozrite si postup v zápisnici a je to jasné,“ povedala dnes Bujňáková. Podľa nej všetko bolo úplne podľa pravidiel. 

 

Pravda v článku z 13. júna pripomenula, že už pred pár týždňami informovala o výberových konaniach na okresných súdoch v Snine a v Kežmarku, keď do redakcie dostala výsledky ešte pred ich zverejnením. Dokonca aj s väzbami víťazov konkurzov či ich príbuzných a nadriadených na niektorých členov komisií. Denník uviedol, že v Rožňave vyhrala Judita Gabonaiová-Hrenčuková, dcéra dlhoročnej sudkyne tohto súdu. V písomnej časti skončila z 26 ako štvrtá, v ústnej uspela z troch ďalších účastníkov iba ona. Predseda súdu v Rožňave reagoval, že pri vyhlásení konkurzu aj výbere členov komisie postupoval zákonne. „Samotné výberové konanie vykonala výberová komisia, ktorej členom som nebol, a preto sa k priebehu a k hodnoteniu výberovej komisie vyjadriť neviem,“ povedal pre Pravdu Viliam Hlaváč. 


V Michalovciach sa bojovalo o dve miesta sudcov, úspešní boli Smereková a Radomský. V písomnej časti získal viac bodov ako oni len jeden uchádzač, naopak, v ústnej časti, ktorá má najvyššiu váhu a body v nej udeľujú členovia komisie, získali obaja najviac bodov. „Môj známy sa zúčastnil na výberovom konaní v Michalovciach a bývalá kolegyňa ho už vo dverách vítala s informáciou, kto vyhrá. Takisto rovno povedala aj to, že na výberko do Rožňavy sa ani nemusí unúvať, že vie, kto to vyhrá,“ informoval Pravdu čitateľ. Smereková pôsobí na tomto súde v pozícii hlavného radcu, Radomský je vyšším súdnym úradníkom na košickom okresnom súde. Vo výberovej komisii sedela aj sudkyňa z košického krajského súdu. 

 

Predseda Okresného súdu v Michalovciach Pravde napísal, že vybral komisiu tak, ako mu určuje zákon: „Ja osobne som členom výberovej komisie nebol, preto sa k priebehu výberového konania ani ku konečnému spôsobu vyhodnotenia výsledkov vyjadriť neviem,“ reagoval pre denník Martin Stretavský. Je však presvedčený o tom, že osobnostná a odborná úroveň všetkých členov výberovej komisie bola dostatočnou zárukou objektívneho posúdenia odborných znalostí a ostatných požadovaných predpokladov jednotlivých uchádzačov o funkciu sudcu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies