Hamás opúšťa vládu národnej jednoty

NETKY.SK • 13 Január 2015, 17:31 • 2 min
Hamás opúšťa vládu národnej jednoty

GAZA - Palestínske radikálne hnutie Hamás oznámilo v utorok "politické rozhodnutie" o vystúpení z vlády národnej jednoty, v ktorej je zastúpené aj hnutie Fatah prezidenta Mahmúda Abbása.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom izraelský denník Jerusalem Post. Odchod z vlády je vyústením dlhodobejšieho sporu medzi Hamásom a Palestínskou samosprávou vedenou Abbásom, ktorá neposiela mzdy zamestnancom vlády v Pásme Gazy. Nezhody panujú aj v prípade rekonštrukcie Pásma Gazy, ktoré v lete zničila izraelská vojenská ofenzíva. Hovorca Hamásu Mušír al-Masrí v tejto súvislosti Palestínsku samosprávu obvinil, že Pásmu Gazy sa otočila chrbtom. "Vláda (národnej jednoty) sa vzdala zodpovednosti za Pásmo Gazy, a najmä za jeho štátnych zamestnancov," vyhlásil al-Masrí s tým, že vláda pod vedením premiéra Ramího Hamdalláha nie je lojálna voči občanom, ale len voči prezidentovi Abbásovi.

 

Hnutie Hamás vládne v pásme od roku 2007, Palestínska samospráva a hnutie Fatah na čele s Abbásom zas kontrolujú Západný breh Jordánu. Hamás a Fatah uzavreli v septembri prelomovú dohodu, na základe ktorej bude Pásmo Gazy ovládať vláda národnej jednoty pod vedením Abbása.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies