Haagsky tribunál odmietol územné nároky Pekingu v Juhočínskom mori

NETKY.SK • 12 Júl 2016, 13:36 • 2 min
Haagsky tribunál odmietol územné nároky Pekingu v Juhočínskom mori

HAAG - Medzinárodný súd v holandskom Haagu odmietol dnes rozsiahle územné nároky Pekingu v oblasti Juhočínskeho mora. Čína reagovala vyhlásením, že verdikt súdu nebude rešpektovať, informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Arbitrážny tribunál Stáleho rozhodcovského súdu (PCA) dospel k záveru, že neexistuje nijaká právna báza na podporu čínskych nárokov na spornú časť Juhočínskeho mora, ktorú si nárokujú aj viaceré ďalšie krajiny regiónu.


Žalobu voči Číne vzniesli pred haagskym súdom Filipíny, ktoré dnešný verdikt privítali ako historický. Čínsky rezort diplomacie vo svojej reakcii zdôraznil, že Peking neuznáva jurisdikciu PCA a jeho rozhodnutie preto považuje za neplatné. Súčasne odsúdil Filipíny za to, že jednostranne iniciovali medzinárodné arbitrážne konanie.


Sudcovia uviedli, že akékoľvek prípadné historické práva Číny v Juhočínskom mori strácajú platnosť, ak sú v rozpore s medzinárodnou konvenciou OSN, na základe ktorej boli v oblasti zriadené exkluzívne ekonomické zóny jednotlivých krajín.


Tribunál zároveň skritizoval Peking za to, že na jednom z tamojších sporných útesov vybudoval veľký umelý ostrov, čím spôsobil nenávratné škody na ekosystéme koralových útesov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies