Pop-art má len jedného kráľa! Všetko najlepšie, Andy Warhol

NETKY.SK • 6 August 2021, 14:26 • 2 min
Pop-art má len jedného kráľa! Všetko najlepšie, Andy Warhol

Šiesteho augusta 1928 sa v Pittsburghu rusínskym rodičom z Mikovej narodil svetový výtvarník Andy Warhol.

slovakia

left justify in out

Rodičia Andyho Warhola emigrovali začiatkom 20. storočia z obce Miková, okr. Stropkov, do USA. Warhol študoval priemyselné umenie na Carnegie Institute of Technology v Pittsburghu.  

 

Svoju úspešnú kariéru zahájil v New Yorku ako ilustrátor časopisov v reklame. V 60. rokoch začal malovať najznámejšie americké produkty ako série plechoviek Campbellovej polievky a Coca-Coly a ich stvárnenie povzniesol na umenie.  Vytvoril si svoj vlastný a nezabudnuteľný štýl, aby tak zakryl fyzické nedostatky. Často nosil sivé a strieborné parochne, aby zakryl plešatosť. Tiež nosil neprehliadne okuliare s dierkami, aby sa mohol dívať skrz ne a napravil tak syndróm lenivého oka. 

 

img

 

Neskôr si obľúbil techniku sieťotlače vo svojom štúdiu The Factory. V 70. a 80. rokoch vytváral výtlačky najslávnejších ľudí ako napríklad Marilyn Monroe alebo Elvias Presleyho. Štúdio sa stalo miestom stretnutia mnohých umelcov. Andy Warhol bol tiež známy ako filmový tvorca. Počas svojho života vytvoril viac ako 60 filmov.  

 

3 .6. 1968 bol na Warhola spáchaný pokus o atentát, z ktorého sa nikdy celkom nedostal. Zomrel po bežnej operácii žlčníka 22. 2. 1987 v New Yorku.   

 

img

 

Andy Warhol je pochovaný na gréckokatolíckom cintoríne južne od Pittsburgu, kde sa nachádza aj  Andy Warhol Museum  s viac ako 4 000 dielami.  V roku 1991, pričinením jeho brata Johna Warhola, vzniklo aj v Medzilaborciach Múzeum moderného umenia Andyho Warhola.

 

img

 

Veľa umelcov z minulosti získalo bohatstvo a slávu až po svojej smrti. Nebolo výnimkou, že veľa výtvarníkov počas svojho života nepredalo ani jeden obraz. Aj keď mal samotný Andy Warhol na svojom konte veľa stratových projektov, odišiel z tohto sveta ako bohatý muž. Téma peňazí bola jednou z najhlavnejších, čo mohla zapríčiniť aj skutočnosť, že sa narodil do chudobnej rodiny a chcel patriť medzi vyššiu spoločenskú vrstvu.  

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies