Grilovacia sezóna začína

NETKY.SK • 30 Máj 2014, 17:00 • 2 min
Grilovacia sezóna začína

BRATISLAVA – Leto je za dverami a s ním aj sezóna grilovania. Určite nám dáte za pravdu, že taká grilovačka s rodinou a priateľmi má svoje čaro. Ide o zdravý a pomerne rýchly spôsob úpravy jedla. Každú sobotu počas letnej sezóny vám budeme prinášať recept na jedlo pripravené na grile.

slovakia

left justify in out

V dnešnej dobe je na trhu neskutočné množstvo grilov a je len na vás, ktorý si vyberiete. Musíte vziať do úvahy ako často ho budete používať, jeho veľkosť a iné kritériá. S výberom vám určite poradí odborník v predajni.

 

Okrem správneho výberu zariadenia nezabúdajte na výber prostredia a voľbu surovín. Grilovať môžete nielen mäso ale aj zeleninu, ryby, pečivo, chlieb... Dôležitý je čas marinovania a rovnako aj čas grilovania.

 

Marinády – najosvedčenejšia je kombinácia oleja, horčice, cesnaku a papriky. Existuje veľké množstvo marinád. Môžete si ich pripraviť doma no aj kúpiť v obchode. Tie olejové vytvoria chrumkavý obal a tie, ktoré obsahujú víno či horčicu jedlo zjemnia. Pri príprave marinád dávajte pozor na množstvo byliniek, najmä na tie aromatické, aby neprebili chuť samotného jedla. Vhodné sú najmä bazalka, oregano, tymián, rozmarín...Korenie používajte vždy iba do marinád, nesypte ich priamo na surovinu, mohli by na grile zhorknúť.

 

Mäso

Hydina – vhodné na grilovanie sú (ne)vykostené kuracie stehná, krídla ale aj kuracie či morčacie prsia.

Hovädzie mäso – jeho príprava trvá síce dlhší čas no určite neoľutujete. Skvelý výber je roštenka nakrájaná na plátky.

Bravčové mäso – vyskúšajte si ugrilovať plátky krkovičky, stehna, bôčik ale pokojne aj panenku.

 

Ryby – vhodné sú ryby, ktorých mäso drží pokope, napr. pstruh.

 

Údeniny – môžete zvoliť párky, klobásy, rôzne údeniny, ktoré nájdete v obchodoch už aj naložené v marinádach. Nebojte sa experimentovať.

 

Zelenina – medzi najobľúbenejšiu grilovanú zeleninu patria zemiaky, cukina, paprika, cibuľa, baklažán ale aj cesnak.

 

Chlieb, pečivo - nezabúdajte ich vždy pred grilovaním potrieť olejom alebo troškou marinády.

 

Mäso marinujte aspoň 12 hodín a pred grilovaním ho vytiahnite z chladničky aby malo dostatočne dlhý čas získať izbovú teplotu, potom zostane šťavnaté. Väčšie kusy mäsa zabaľte do alobalu spolu so zeleninou a marinádou. Zeleninu pred grilovaním potrite olivovým olejom. No a ak sa chystáte pripravovať špízy nezabudnite vopred špajle potrieť vodou aby vám nad ohňom nezhoreli.

 

Gril vopred zohrejte a pahrebu rovnomerne rozmiestnite tak aby vám plamene nešľahali na grilované jedlo. Tuk z pripravovaného pokrmu by vám nemal kvapkať do pahreby pretože obsahuje rakovinotvorné látky. Na zachytávanie prebytočného oleja vám poslúžia tácky či podnosy. Vždy dbajte na bezpečnosť. Grilujte z dostatočnej vzdialenosti, používajte rukavice a dajte si radšej na čas. Ak grilujete pomaly určite nebudete prekvapený z neprepečeného mäsa.

 

Tak dobrú chuť!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies