Greenpeaseáci obsadili budapeštiansku Sochu slobody

NETKY.SK • 4 Február 2014, 06:31 • 2 min
Greenpeaseáci obsadili budapeštiansku Sochu slobody

BUDAPEŠŤ - Aktivisti z environmentálneho hnutia Greenpeace v pondelok obsadili Sochu slobody v maďarskej metropole Budapešť, čím chceli vyjadriť odpor voči vládnej dohode s Ruskom o rozšírení kapacity jadrovej elektrárne Paks.

slovakia

left justify in out

Aktivisti s transparentmi v rukách nadviazali na nedeľňajšiu demonštráciu ľavicových hnutí, ktoré poukazujú na jednostranné rozhodnutie vlády bez konzultácie s verejnosťou. Nespokojenci poukazujú na vysoké náklady a riziko jadrovej energetiky. Opozícia v pondelok reagovala zverejnením prísľubu, že v prípade víťazstva v aprílových voľbách vypíše referendum o dohode medzi premiérom Viktorom Orbánom a ruským prezidentom Vladimirom Putinom.
Z januárovej dohody Maďarska a Ruska vyplýva, že ruská spoločnosť Rosatom rozšíri jedinú maďarskú jadrovú elektráreň Paks, pričom viac ako zdvojnásobí jej kapacitu. Elektráreň Paks používa reaktory ruskej výroby postavené v 80. rokoch minulého storočia. Podľa očakávaní by Moskva mala Maďarsku poskytnúť úver na 30 rokov vo výške 10 miliárd eur. Tento úver by mal pokryť 80 percent nákladov rekonštrukcie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies