Greenpeace vyzýva Petra Žigu o podporu znižovania emisií z dopravy

NETKY.SK • 10 Máj 2013, 12:16 • 2 min
Greenpeace vyzýva Petra Žigu o podporu znižovania emisií z dopravy

BRATISLAVA - Minister rezortu životného prostredia Peter Žiga by mohol byť hrdinom, organizácia Greenpeace ho vyzýva, aby podporil ambicióznejší cieľ znižovania emisií z dopravy.

slovakia

left justify in out

Pridal by tak svoj úder emisnému monštru, ktoré sme v Európe neekologickou dopravou vytvorili. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa organizácie Greenpeace Lucia Szabová. Organizácia dnes doručila na ministerstvo Petrovi Žigovi komiks, v ktorom ho zobrazuje ako potenciálneho hrdinu boja s emisným monštrom. "Chceme ho takto vyzvať, aby pri najbližších rokovaniach o nových štandardoch Európskej únie pre emisie CO2 podporil cieľ emisií CO2 z vozidiel vo výške 95 gramov na kilometer do roku 2020," priblížila.

"EÚ štandardy CO2 nielen znižujú vplyv automobilov na zmenu klímy, ale výrazne pomáhajú znižovať náklady Európskej únie na dovoz palív. Navyše nami navrhované zníženie emisií by mohlo viesť k tvorbe 350-tisíc nových pracovných miest do roku 2030," priblížil koordinátor klimatickej kampane Greenpeace Slovensko Pavol Široký. Dodal, že sa to týka pracovných miest vo výrobe automobilových komponentov a posilnenia hospodárstva, ktoré bude výsledkom zníženia výdavkov za dovážanú ropu. "Aj slovenský minister môže k tomuto posunu prispieť a stať sa takým hrdinom, ako obrazne vystihuje náš komiks," doplnil. 

Podľa jeho slov je dôležité, aby nové regulácie pre emisie z automobilov neobsahovali žiadne medzery, ako sú "super kredity". Niektoré automobilky totiž požadujú, aby sa každé nízkouhlíkové vozidlo počítalo niekoľkokrát k priemeru nimi produkovaného vozového parku. To by viedlo ku kompenzáciám za znečisťujúce vozidlá pri minimálnej výrobe šetrných áut a ciele pre emisie skleníkových plynov by sa tak dosiahli len na papieri, vysvetlil Široký. 

Na dosiahnutie ešte väčšieho zníženia emisií skleníkových plynov je nutné už v súčasnosti stanoviť aj ďalšie ciele pre rok 2025. Európsky parlamentný výbor pre životné prostredie nedávno hlasoval za stanovenie ďalších cieľov na úrovni 68 až 78 gramov CO2 na kilometer do roku 2025, ak budú nižšie ciele riadne odôvodnené. Greenpeace zastáva cieľ, ktorý by nebol vyšší ako 60 gramov CO2 na kilometer. Ambiciózne ciele budú podľa environmentalistov okrem znižovania klimatickej stopy podporovať inovácie v oblasti technológií nízkouhlíkových vozidiel, ako sú elektrické a plug-in hybridné automobily. 

Vyjednávať o mandáte írskeho predsedníctva Európskej únie v tejto oblasti bude 15. mája 27 krajín únie. Následné trojstranné rokovania s Európskym parlamentom a Európskou komisiou sú naplánované od 22. mája. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies