Greenpeace vyvracia mýtus, obnoviteľné zdroje energie nie sú rizikom pre ceny elektriny

NETKY.SK • 18 August 2015, 13:26 • 2 min
Greenpeace vyvracia mýtus, obnoviteľné zdroje energie nie sú rizikom pre ceny elektriny

BRATISLAVA - Obnoviteľné zdroje energie (OZE) nie sú rizikom pre ceny elektriny. Napriek tomu, že sa po viac ako dvoch rokoch od schválenia pomaly rozbieha dotačný program pre malé OZE v domácnostiach, útoky na čisté a udržateľné zdroje energií pretrvávajú.

slovakia

left justify in out

Rovnako aj zavádzanie verejnosti, pokiaľ ide o vplyv OZE na ceny elektriny. Uviedla to hovorkyňa Greenpeace Slovensko Miroslava Ábelová. Za najvážnejšie bariéry možno považovať zrušenie výkupnej ceny pre viac ako 1200 projektov obnoviteľných zdrojov pre rok 2015 zo strany distribučných spoločností, čo oberie výrobcov OZE o desiatky miliónov eur, nemožnosť od roku 2008 pripájať do energetickej siete veterné elektrárne či nepripájanie slnečných ani veterných elektrární nad 10 kilowattov od roku 2013.

 

"Aj keby sme zrušili všetky doteraz schválené garantované výkupné ceny, tak by konečná cena klesla iba o 5,0 až 5,5 %. Ide o malý podiel zdrojov, ktoré dodajú viac ako 10 % z konečnej spotreby elektriny. Straty zrušenia podpory by však boli oveľa väčšie, hlavne v podobe straty tisícov pracovných miest," poznamenal koordinátor klimatickej a energetickej kampane Greenpeace Slovensko Pavol Široký.

 

Výroba elektriny z OZE má na koncovej cene elektriny iba 7,53-% podiel, sieťové, distribučné poplatky a systémové služby predstavujú okolo 43 %. Za ich výšku Slovensko kritizovala aj Európska komisia. "Podporujeme snahy vlády hlbšie analyzovať poplatky za prenos a distribúciu elektriny. Práve v týchto položkách má Slovensko jedny z najvyšších cien v EÚ," dodal Široký.

 

Greenpeace Slovensko vydal tohto roku štúdiu, ktorá analyzuje vplyv OZE na ceny elektriny v domácnostiach z vývoja cien elektriny. Okrem iného z nej vyplýva, že v rokoch 2002 až 2008 stúpla celkovo cena elektriny pre domácnosti o približne 111 %, s priemerným ročným rastom cien na úrovni 13,51 %. V rokoch 2008 až 2014 stúpla cena elektriny o 6,27 %. V priemere teda medziročne cena elektriny stúpala po prijatí zákona na podporu OZE iba o 1,22 %.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies