Grécky minister financií sa stretne v Paríži so svojím francúzskym rezortným kolegom

NETKY.SK • 31 Január 2015, 13:25 • 2 min
Grécky minister financií sa stretne v Paríži so svojím francúzskym rezortným kolegom

PARÍŽ/ATÉNY - Grécky minister financií Janis Varufakis sa v nedeľu 1. februára stretne v Paríži so svojím francúzskym rezortným kolegom Michelom Sapinom. Agentúre Reuters do dnes potvrdilo francúzske ministerstvo financií.

slovakia

left justify in out

Podľa Paríža sa rokovania oboch politikov začnú o 17.00 h SEČ a o 18.30 h poskytnú spoločné vyhlásenie médiám.
      

Nový grécky premiér Alexis Tsipras sľúbil voličom, že bude rokovať s veriteľmi o znížení gréckeho dlhu a zmene úverových podmienok.
      

Krajiny eurozóny a Medzinárodný menový fondu poskytli Grécku, ktorému hrozil štátny bankrot dva záchranné balíky v celkovej výške 240 miliárd eur. Podmienkou tejto pomoci je však zavádzanie úsporných opatrení, reforiem a privatizácia štátnych podnikov s cieľom znížiť dlh Grécka a naštartovať ekonomiku.
      

Úsporné programy sú však od samého začiatku veľmi nepopulárne. Na tom Tsipras postavil svoju predvolebnú kampaň. Sľúbil Grékom, že ukončí politiku úspor a bude rokovať s veriteľmi o nových podmienkach záchranného programu.
      

Grécky minister financií Janis Varufakis odštartoval sériu rokovaní v piatok (30.1.) stretnutím s Jeroenom Dijsselbloemom, šéfom Euroskupiny, neformálneho združenia ministrov financií eurozóny. Ale aj keď obaja politici označili svoje rokovania za konštruktívne, médiá v Aténach na základe "reči ich tela" po skončení niekoľkohodinovej diskusie skonštatovali, že ich strnulý postoj svedčil skôr o tom, že sa im nepodarilo nájsť východisko a preklenúť rozdiely v názoroch.
      

Paríž zase pred pár dňami naznačil, že Grécko by mohlo dostať viac času na splatenie svojho dlhu, ale pod podmienkou, že bude pokračovať v dohodnutých reformách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies