Grécko začalo presúvať migrantov uviaznutých na hraniciach s Macedónskom

NETKY.SK • 9 December 2015, 10:50 • 2 min
Grécko začalo presúvať migrantov uviaznutých na hraniciach s Macedónskom

IDOMEI - Grécka polícia začala dnes presúvať niekoľko stoviek migrantov, ktorí uviazli pri uzatvorenom hraničnom priechode do Macedónska a blokovali premávku na miestnej železničnej trati. Agentúra Reuters o tom informuje s odvolaním sa na nemenovaného policajného predstaviteľa a očitého svedka.

slovakia

left justify in out

Blízko gréckej pohraničnej obce Idomeni sa podľa Reuters nachádzalo približne 1200 migrantov pochádzajúcich prevažne z Pakistanu, Maroka a Iránu, ktorí chceli cez Macedónsko pokračovať v ceste do severnej Európy. Na grécko-macedónskych hraniciach uviazli po tom, ako krajiny Balkánu, ktoré nie sú členmi EÚ, začali migrantov triediť na základe štátnej príslušnosti.


Macedónsko ešte minulý štvrtok zatvorilo hraničný priechod Gevgelija - Idomeni, kde bolo vtedy podľa údajov organizácie Lekári bez hraníc uviaznutých niekoľko tisíc ľudí. Agentúra AP uvádza, že v dôsledku nedávnych potýčok s migrantmi grécka polícia dnes ráno uzavrela oblasť v okruhu piatich kilometrov od tohto priechodu, pričom nakrátko zadržala i novinárov a fotografov. V okolí Idomeni je podľa nej nasadených viac ako 200 príslušníkov poriadkových síl.


Predstaviteľ polície, na ktorého sa odvoláva Reuters, informoval o presune uviaznutých migrantov autobusmi do Atén, kde ich ubytujú, kým nebudú vrátení do krajín pôvodu. Balkánske štáty totiž od novembra umožňujú prechod už len Sýrčanom, Iračanom a Afgancom, ktorí sú považovaní za utečencov unikajúcich z vojnových zón. Macedónsko v súvislosti s migračnou vlnou zriaďuje na svojich hraniciach s Gréckom bezpečnostný plot, ktorý by mal po dobudovaní pokrývať vyše 40-kilometrový úsek.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies