Grécko rozhodne o otvorení burzy na budúci týždeň

NETKY.SK • 23 Júl 2015, 18:54 • 2 min
Grécko rozhodne o otvorení burzy na budúci týždeň

ATÉNY - Grécko rozhodne na budúci týždeň, kedy znova otvorí burzu v Aténach, ktorá je zatvorená od 29. júna. Grécka vláda totiž do konca júna nedokázala uzavrieť dohodu s veriteľmi a musela zaviesť kontrolu kapitálu, aby zabránila kolapsu bankového systému. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroj z gréckej vlády, ktorý nechcel byť menovaný.

slovakia

left justify in out

Banky v zadlženej krajine sa otvorili v pondelok 20. júla po trojtýždňových "prázdninách". Grécko sa totiž pred dvoma týždňami vrátilo k rokovaciemu stolu a ustúpilo veriteľom. Zabezpečilo tak svojim bankám núdzové financovanie a získalo aj preklenovací úver od Európskej únie. Záťažové testy, ktoré by sa mali začať v auguste, ukážu, koľko peňazí budú grécke banky potrebovať na rekapitalizáciu.
     

Zdroj tiež potvrdil, že rokovania medzi Gréckom a jeho medzinárodnými veriteľmi o treťom záchrannom programe sa začnú v piatok 24. júla. Vláda v Aténach by chcela tieto rokovania uzavrieť do 20 augusta. Kabinet si chce dať za cieľ dosiahnuť tento rok primárny rozpočtový prebytok menší ako 1 % hrubého domáceho produktu (HDP).
     

Agentúra AFP zase cituje hovorcu Medzinárodného menového fondu Gerryho Rica, ktorý vyhlásil, že rokovania o ďalšej pomoci Grécku nebudú ľahké. Fond totiž podmienil svoju účasť na treťom záchrannom programe znížením dlhovej záťaže Grécka napríklad odpustením časti z jeho dlhu. Ale niektoré štáty eurozóny odmietajú znížiť nominálnu hodnotu gréckeho dlhu a navrhujú predĺženie termínu jeho splatnosti a redukciu úrokov. Fond očakáva od Európanov špecifické a konkrétne záväzky, čo signalizuje, že rokovania nebudú ľahké.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies