Grécko ponúka veľkým investorom stabilné dane

NETKY.SK • 7 Jún 2016, 15:46 • 2 min
Grécko ponúka veľkým investorom stabilné dane

ATÉNY - Grécko ponúka veľkým investorom stabilné dane. Sľubuje, že im viac ako 10 rokov nezvýši daň, aby prilákalo do krajiny zahraničné firmy a pomohlo ekonomike vrátiť sa po takmer siedmich rokoch recesie k rastu. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Vláda v Aténach musí zavádzať tvrdé úsporné opatrenia a reformy, aby získala peniaze v poradí už z tretieho záchranného úveru od roku 2010. A čiastočne aj v dôsledku týchto opatrení tvorba hrubého fixného kapitálu, ktorá odzrkadľuje výmenu inventáru a výdavky na fixný majetok, ako sú budovy či stroje, od roku 2006 klesla o 65 %.

 

Ak chce Grécko vrátiť tvorbu hrubého fixného kapitálu na úroveň roku 2009, potrebuje investovať minimálne 79 miliárd eur. A to je podstatne viac, ako si vláda môže dovoliť, uviedlo ministerstvo financií minulý týždeň, keď parlamentu predkladalo návrh na rôzne stimuly.

 

Podľa tohto návrhu, ak plánované investície prekročia 20 miliárd eur a vytvoria najmenej 40 nových pracovných miest, firmy si budú môcť vybrať buď stabilný daňový režim bez zvyšovania daní po dobu 12 rokov, alebo môžu požiadať o dotáciu v hodnote 10 % z plánovanej investície, ale maximálne 5 miliónov eur, či už v hotovosti, alebo vo forme daňových úľav. V oboch prípadoch môžu investori počítať s urýchlením procesu udelenia licencie.

 

Ministerstvo hospodárstva zase v súvislosti s týmto návrhom zdôraznilo, že veľkí zahraniční investori nepotrebujú finančné prostriedky, ale stabilitu. A ak vláda v nasledujúcich rokoch zvýši dane, budú chránení, ale ak pôjdu dane dole, bude to platiť aj pre nich.

 

Okrem toho sa Atény budú snažiť skrátiť proces schvaľovania investičných plánov na tri mesiace z doterajších dvoch až troch rokov. Grécko vlani zvýšilo firmám dane na 29 % z 26 %. A plánuje tiež zvýšiť dane z korporátnych dividend od budúceho roka na 15 % z 10 %.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies