Grécki taxikári štrajkujú proti otvoreniu profesie konkurencii

NETKY.SK • 7 Júl 2011, 10:38 • 2 min
Grécki taxikári štrajkujú proti otvoreniu profesie konkurencii

Grécki taxikári štrajkujú proti otvoreniu profesie konkurencii

slovakia

left justify in out

img

Taxikári po celom Grécku dnes vstúpili do 24-hodinového štrajku na protest proti otvoreniu svojej profesie väčšej konkurencii. To je súčasťou reforiem, ktoré grécky parlament v rámci úsporného balíka minulý týždeň schválil a otvoril Grécku cestu na získanie ďalších financií z Európskej únie (EÚ) a Medzinárodného menového fondu (MMF).
      V Aténach sa dnes desiatky taxíkov s hlučným trúbením pomaly presúvali popred budovu parlamentu v centre mesta smerom k ministerstvu dopravy. Tam sa približne 400 taxikárov zišlo na protestnom mítingu.
      Grécka vláda ešte začiatkom roka schválila zákon o otvorení takzvaných uzavretých profesií, ktoré doteraz profitovali z prísneho licenčného systému. Liberalizácia pracovného trhu sa dotkne okrem taxikárov či kamionistov aj farmaceutov, právnikov a notárov. Zástupcovia dotknutých profesií s otvorením trhu nesúhlasia a tvrdia, že v rámci pôvodného systému museli za licenciu zaplatiť veľké peniaze. Teraz sa tieto licencie stanú úplne bezcennými, ak sa k nim otvorením trhu noví ľudia dostanú zadarmo.
      Otvorenie trhu s prísne regulovanými profesiami bolo súčasťou ešte skoršieho balíka úspor a reforiem, ktoré vláda prisľúbila EÚ a MMF s cieľom získať prvý záchranný balík za 110 miliárd eur. Krajine sa však ciele v oblasti reforiem, ktoré si dala, nepodarilo splniť, a tak s cieľom získať ďalšiu pomoc zo zahraničia schválila ešte vyššie škrty vo výdavkoch, ako aj vyššie dane. Parlament nový úsporný a privatizačný balík na obdobie 5 rokov a v hodnote 78 miliárd eur schválil minulý týždeň.  
Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies