Grécke úrady začali riešiť žiadosti o azyl tureckých zbehov

NETKY.SK • 20 Júl 2016, 06:48 • 2 min
Grécke úrady začali riešiť žiadosti o azyl tureckých zbehov

ATÉNY - Grécke úrady začali dnes so spracovaním žiadosti o azyl siedmich príslušníkov tureckých ozbrojených síl a jedného civilistu, pravdepodobne účastníkov zmareného pokusu o štátny prevrat. Skupina v sobotu, iba niekoľko hodín po potlačení puču, pristála na armádnom vrtuľníku na letisku v gréckom meste Alexandrupolis.

slovakia

left justify in out

Na prvom pojednávaní grécke úrady zisťovali identitu žiadateľov o azyl; pri ďalšom, ktorý sa uskutoční v nasledujúcich dňoch, sa budú venovať podrobnejšie detailom.

 

V gréckom rozhlase o tom informovala advokátka tureckých vojakov.

 

Podľa jej slov príslušníci ozbrojených síl uviedli, že s pokusom o štátny prevrat v ich vlasti nemali nič spoločného. "Obávajú sa o život," dodala podľa tlačovej agentúry DPA právna zástupkyňa.

 

Azylové konanie by v danom prípade, ak by tureckí občania využili všetky právne možnosti vrátane odvolania na najvyšší súd, mohlo podľa gréckych žurnalistov trvať aj niekoľko mesiacov.

 

Ankara požiadala už o vydanie týchto ôsmich osôb.

 

Šéf tureckej diplomacie Mevlüt Čavušoglu uviedol, že ôsmich účastníkov neúspešného puču, ktorým sa podarilo utiecť vo vojenskej helikoptére do susedného Grécka, už "čoskoro" vydajú do Turecka. V telefonickom rozhovore mu to vraj sľúbil jeho grécky rezortný kolega Nikos Kotzias.

 

Turecko trvá na rýchlom vydaní svojich občanov. Iné rozhodnutie by podľa slov tureckého veľvyslanca v Grécku Kerima Urasa "nepomohlo bilaterálnym vzťahom oboch štátov". Ambasádor súčasne pre grécke médiá poznamenal, že armádny vrtuľník nemal dostať v Grécku ani povolenie na pristátie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies