Pred vykročením do bazéna sa dôkladne osprchujte

NETKY.SK • 7 August 2023, 09:55 • 2 min
Pred vykročením do bazéna sa dôkladne osprchujte

Bratislava-Kúpaliská v horúcom počasí praskajú vo švíkoch a sú aj živnou pôdou pre baktérie

slovakia

left justify in out

Leto sa nám preklopilo do druhej polovice a aj, keď sa občas teploty miernia, ručičky na teplomeroch poskočia smerom hore. Podľa meteorológov sa milovníci slnka a kúpania ešte dočkajú svojho obľúbeného počasia. A práve v čase najväčších horúčav smerujeme radi k jazerám či na kúpaliská. Tie často bývajú "zásobárňou" nepríjemných baktérií, z ktorých môžu vzniknúť aj dlhšie sa vlečúce ochorenia. Dá sa im však ľahko zabrániť. Odborníci radia, aby návštevníci kúpalísk nezabudli na jednu dôležitú činnosť. Čo je, okrem nej, vhodné si všímať?

 

Pred vstupom do bazéna sa treba dôkladne osprchovať. Môže to až desaťnásobne znížiť riziko kontaminácie. Upozornili na to odborníci Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Bazény sú podľa ich slov čisté najmä vtedy, keď sú čistotní aj ľudia. Na návštevníkov kúpalísk preto apelujú, aby do vody nemočili, dodržiavali kapacitu bazénov a rešpektovali pokyny personálu.

"Vyvarujte sa náhodnému prehltnutiu bazénovej vody," odporučili. Ľudia by podľa nich nemali navštevovať bazény v čase, keď trpia prenosným ochorením alebo sú krátko po ňom. Pred vstupom do bazéna si treba všímať farbu vody, zákal či zápach, respektíve plávajúce nečistoty na hladine.

"Nekúpte sa vo vode, ak páchne po moči alebo výrazne po chlóre, ak sú na stenách bazéna slizovité povlaky, alebo ak sú steny a dno bazéna poškodené," dodal ÚVZ. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies