Glváč: Celý spis VSS hovorí opak toho, čo prvých sedem strán, ktoré unikli

NETKY.SK • 17 Jún 2013, 14:28 • 2 min
Glváč: Celý spis VSS hovorí opak toho, čo prvých sedem strán, ktoré unikli

BRATISLAVA - Sedem strán spisu ohľadom údajných machinácií s majetkom vojenskej tajnej služby v rokoch 2004 - 2008, ktoré unikli do médií, hovorí opak toho, čo zvyšok spisu.

slovakia

left justify in out

Celý spis dnes na rokovaní Osobitného kontrolného výboru Národnej rady SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva (VS) poslancom prezentoval minister obrany Martin Glváč (Smer-SD). "Spis tam je od roku 2010. Z toho prvých sedem strán bolo použitých. To, kde sa to už nehodilo, kde sa tie tvrdenia vyvracali, to sa nedalo," povedal Glváč. 

"Aj napriek tomu dala pani expremiérka Radičová otvoriť bezpečnostnú previerku pánovi Tibenskému. Bol aj na polygrafe na Národnom bezpečnostnom úrade (NBÚ), kde všetko zodpovedal a absolútne prešiel," povedal Glváč. Zároveň priznal, že takýto postup nie je bežný, obvykle si vyšetrenia na polygrafe realizuje vojenské spravodajstvo samo. "Bolo to na požiadanie pani expremiérky Radičovej," vysvetlil. Práve Tibenský mal byť podľa informácií denníka Sme dôstojníkom tajnej služby, ktorý bol podľa uniknutého materiálu podozrivý z toho, že zariadil prenájom bytov na spravodajské účely, ktoré sa však v skutočnosti využívali len na osobné potreby. 

Podľa Glváča zvyšok toho istého spisu vyvracia skutočnosti uvedené na prvých siedmych stranách. Napriek tomu vo veci konajú aj orgány činné v trestnom konaní a to tak v samotnej podstate obvinení, ako aj na zisťovaní, kto tajné materiály sprístupnil médiám.

"Pre mňa je táto úloha skončená, nakoľko vo veci úniku, aj vo veci samotnej podstaty už konajú orgány činné v trestnom konaní. Tým sme všetko poskytli, dokonca už som niektorých príslušníkov zbavil mlčanlivosti. Budem v tom pokračovať na každé požiadanie, ktoré dostanem," dodal Glváč. 

Na otázku, či by dnešná schôdza parlamentu venovaná špeciálne problematike tajných služieb mala byť verejná, Glváč odpovedal, že podľa jeho názoru áno. "Od začiatku tvrdím, že schôdza má byť verejná, aby sa ľudia dozvedeli o čom je to. To, čo sa, samozrejme, môžu dozvedieť. A aj o pohnútkach, prečo nejaký materiál na verejnosti koluje," dodal.

"Výbor obdržal v priebehu minulého týždňa od novinárov opätovne dokument, ktorý vykazoval znaky autentického dokumentu a opisoval podozrenia na funkcionára vojenského spravodajstva pri zneužívaní bytov, ktoré patria vojenskému spravodajstvu," reagoval predseda výboru Martin Fedor (SDKÚ-DS). Na rokovaní sa podľa neho potvrdilo, že ide o autentický dokument. "Minister nám na rokovanie výboru doniesol spis, z ktorého má uniknutá správa tvoriť len niekoľko strán. Spis ako celok má vyvracať okolnosti týchto podozrení," dodal Fedor. Poslanci však, vzhľadom na vysoký stupeň utajenia, nemali možnosť študovať samotný spis. Jeho obsah im tlmočil minister Glváč. 

"Informácie ministra k podozreniam, ktoré sa teraz vyskytli a vysvetlenia ministra k tomu, sa mi zdajú o čosi presvedčivejšie, ako vysvetlenia k prvému dokumentu. Akonáhle unikol prvý dokument, minister zareagoval spontánne a rýchlo a hovoril o vymyslených slohových prácach a mediálnych kačiciach. Nakoniec musel priznať, že sú to čiastočne autentické dokumenty a niečo sa preverovalo," pripomenul Fedor medializáciu dokumentu spred niekoľkých týždňov, kedy sa tiež malo jednať o nehospodárne nakladanie s majetkom tajnej služby.

"Celá táto vec vzdudzuje ďalšie pochybnosti o dianí vo vojenskom spravodajstve a to dlhodobo," vyhlásil Fedor. Tak podozrenia, ako aj ich vyvracanie totiž spísali spravodajskí dôstojníci. Fedor zároveň dodal, že je zvláštne, ak profesionáli spracujú sedem strán materiálov o podozreniach a potom sa všetky ukážu ako neopodstatnené.

"Okrem toho, v oboch prípadoch máme do činenia s únikom dokumentov. Máme tu bezpečnostný problém. Máme tu do činenia s likvidáciou základov fungovania vojenského spravodajstva v priamom prenose," uzavrel Fedor s tým, že výbor Glváčovu správu vzal na vedomie.

"Pokiaľ osobitný kontrolný výbor nebude mať väčšinu opozície, budú si tajné služby robiť, čo chcú," reaguje poslanec a bývalý minister obrany Ľubomír Galko (SaS). Zároveň dodal, že si netrúfa hodnotiť informácie zo spisu, ktorý dnes priniesol minister Glváč, má však pocit, že vyšetrovanie robili "nesprávni ľudia". "Princíp samovyšetrovania, ktorý tu dnes máme, nie je nič nové," vyhlásil Galko.

Fedor v minulosti avizoval, že v stredu (12. 6) dostal ďalšie utajované skutočnosti z prostredia Vojenského spravodajstva. Z tohto dôvodu zvolal dnešnú schôdzu výboru. 

O tejto problematike budú poslanci rokovať aj v pléne na dnešnej mimoriadnej schôdzi parlamentu venovanej kauzám údajného tunelovania vojenských tajných služieb.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies