Globálny predaj osobných počítačov oslabil

NETKY.SK • 10 Október 2013, 13:16 • 2 min
Globálny predaj osobných počítačov oslabil

SEATTLE - Čínska spoločnosť Lenovo Group si v treťom štvrťroku udržala pozíciu najväčšieho svetového výrobcu osobných počítačov napriek prudkému poklesu odbytu na jej hlavnom čínskom trhu.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnila výskumná firma Gartner. Celkové dodávky počítačov spoločnosti Lenovo za júl až september medziročne vzrástli o 2,8 %. Podiel firmy na globálnom trhu v treťom kvartáli bol 17,6 %. Firma Hewlett-Packard dosiahla rast predaja o 1,5 % a jej podiel na svetovom trhu bol 17,1 %.

Celkový svetový predaj osobných počítačov v treťom kvartáli o 8,6 % oslabil, čím sa potvrdil trend záujmu o tablety. Za júl až september sa na globálny trh dodalo 80,3 mil. osobných počítačov, čo bolo najmenej od roku 2008, uviedla firma Gartner. Predaj oslabil napriek tomu, že v treťom štvrťroku sa začal nový školský rok, kedy odbyt počítačov tradične stúpa. Najviac sa predaj zmenšil v regióne Európy, Blízkeho východu a Afriky, a to o 13,7 %. Odbyt v Ázii a Tichomorí klesol o 11,2 %, ale trh USA o 3,5 % posilnil. 

"Preorientovanie sa spotrebiteľov na tablety naďalej spôsobuje zmenšovanie základne používaných osobných počítačov vo vyspelých ekonomikách aj v nových trhových ekonomikách," povedala Mikako Kitagawová, analytička výskumnej firmy Gartner. "Väčšia dostupnosť lacných tabletov prilákala ľudí v nových trhových ekonomikách, ktorí si takéto zariadenie kupujú prvýkrát, ale aj ľudí vo vyspelých ekonomikách, ktorí si ich kupujú ako doplnkové zariadenia," dodala.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies