Generálny prokurátor po škandále s raziou v týždenníku ponúkol funkciu

NETKY.SK • 21 Jún 2014, 14:19 • 2 min
Generálny prokurátor po škandále s raziou v týždenníku ponúkol funkciu

VARŠAVA - Poľský generálny prokurátor Andrzej Seremet dnes oznámil, že je pripravený vzdať sa svojej funkcie po kritike, ktorá sa na jeho úrad zniesla z radov opozície a médií za raziu vyšetrovateľov v spolupráci s tajnou službou v redakcii týždenníka Wprost s cieľom zaistiť zvukové nahrávky kontroverzného rozhovoru guvernéra centrálnej banky Mareka Belku a ministra vnútra Bartlomieja Sienkiewicza vo varšavskej reštaurácii.

slovakia

left justify in out

Agenti poľskej vnútroštátnej tajnej služby ABW uskutočnili v stredu večer raziu v priestoroch redakcie spravodajského týždenníka Wprost s cieľom získať kompromitujúce záznamy. Ich niekoľko hodín trvajúca akcia sa skončila blamážou, pretože novinári z viacerých redakcií zabránili vydaniu notebooku šéfredaktora Wprostu Slawomira Latkowského so zdôvodnením, že chránia tlačové tajomstvo.
      

"Už som mnohokrát počul výzvy na moje odstúpenie. Ak by tento krok pomohol k upokojeniu situácie, som pripravený ho urobiť. Nemyslím si však, že by to bolo správne," povedal Seremet.
      

Premiér Donald Tusk v reakcii na kauzu, ktorá otriasa dôveryhodnosťou jeho vlády, nevylúčil vypísanie predčasných volieb.
      

Na nahrávke Belka diskutuje s ministrom vnútra o tom, ako by mohol pomôcť vláde zabezpečiť opätovné víťazstvo Tuskovej strany Občianska platforma (PO) v nadchádzajúcich parlamentných voľbách v roku 2015, čo by bolo narušenie nezávislosti centrálnej banky.
      

Schválenie razie generálnou prokuratúrou kritizoval aj minister spravodlivosti Marek Biernacki, ktorý povedal, že šéf prokuratúry Seremet zašiel priďaleko a razia sa nikdy nemala uskutočniť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies