General Motors stiahne značku Chevrolet do dvoch rokov z európskeho trhu

NETKY.SK • 5 December 2013, 18:53 • 2 min
General Motors stiahne značku Chevrolet do dvoch rokov z európskeho trhu

BERLÍN - Americká automobilka General Motors (GM) plánuje od roku 2016 stiahnuť svoju značku Chevrolet z európskeho trhu a viac sa zamerať na hlavné značky na ňom, ktorými sú Opel a Wauxhall. Dôvodom je, že Chevrolet nedokázal získať dostatočný podiel na trhu v Európe, navyše zasahoval do možností konkurenčných značiek Opel a Wauxhall. Práve zvýšenými investíciami do nich sa chce GM vrátiť na európskom trhu do zisku. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

slovakia

left justify in out

General Motors počíta v dôsledku tohto kroku s jednorazovými nákladmi do výšky 1 miliardy USD (735,62 milióna eur). Na druhej strane by to malo podľa firmy viesť k úsporám v oblasti produkcie, marketingu a distribúcie.

Značku Chevrolet vrátila firma GM na európsky trh v roku 2005, pričom mala konkurovať najmä značkám ako Hyundai, Škoda a Dacia. Tento cieľ sa však americkej automobilke splniť nepodarilo. Čiastočným dôvodom bol aj nástup finančnej a následne dlhovej krízy, ktorý prudko zredukoval dopyt po autách v Európe. S cieľom prispôsobiť sa situácii Chevrolet výrazne znížil ceny a prišiel na trh s novými modelmi. To ho však dostalo do stretu so značkami Opel a Wauxhall. Ukončenie pôsobenia značky Chevrolet v Európe by tak malo pomôcť najmä im. Na druhej strane toto rozhodnutie pocítia v Kórejskej republike, kde GM produkuje väčšinu áut značky Chevrolet predávaných v Európe. V roku 2012 americká firma vyviezla z južnej Kórey 186.000 áut tejto značky do Európy.
(1 EUR = 1,3594 USD)



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies