Gažík sa stal šachovým majstrom sveta do 18 rokov

NETKY.SK • 31 Október 2018, 08:59 • 2 min
Gažík sa stal šachovým majstrom sveta do 18 rokov

Porto Carras - Slovenský reprezentant Viktor Gažík sa stal majstrom sveta v šachu hráčov do 18 rokov. V záverečnom jedenástom kole na šampionáte v gréckom Porto Carras si titul zabezpečil víťazstvom nad Rusom Timurom Fachrutdinovom. V celkovom poradí predstihol ziskom 8,5 bodu Poliakov Igora Janika a Szymona Gumularza.

slovakia

left justify in out

"Poľskí reprezentanti hrali v záverečnom kole vzájomnú partiu, ktorá sa skončila rýchlou remízou a čakali na výsledok zápasu na druhej šachovnici. Po nepresnej výmene figúr súpera zostali Gažíkovi silné ľahké figúry proti súperovým vežiam a partiu dotiahol do víťazného konca v koncovke. Ziskom titulu sa postaral o jeden z najväčších úspechov v histórii slovenského šachu," uvádza tlačová správa Slovenského šachového zväzu (SŠZ).

 

Gažík bol nasadený ako 10. najlepší hráč. Prvé tri kolá podľa očakávania vyhral, vo štvrtom kole nestačil na Janika. V ôsmom kole sa dostal do čela klasifikácie a prvé miesto až do konca šampionátu udržal. V najsledovanejšom turnaji do 18 rokov sa celkovo predstavilo 98 hráčov z 55 krajín sveta, medzi ktorými bolo až sedem veľmajstrov. Gažík je medzinárodný majster a aj vďaka tomuto úspechu sa môže stať najmladším slovenským veľmajstrom.

 

Pred veľkým turnajom v klasickom šachu sa konali dvojdňové majstrovstvá sveta v bleskovom šachu, kde rodák z Bojníc skončil na 3. mieste a v rapid šachu obsadil 4. miesto.

 

Výsledky:

1. Viktor GAŽÍK (SR) 8,5 b., 2. Igor Janik, 3. Szymon Gumularz (obaja Poľ.), 4. Luca Moroni (Tal.), 5. Ashot Parvanyan (Nem.), 6. Zhandos Agmanov (Kaz.) všetci 8,0.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies