Gauck: Dúfam, že budeme mať po referende ako Európania úsmev na tvári

NETKY.SK • 23 Jún 2016, 08:51 • 2 min
Gauck: Dúfam, že budeme mať po referende ako Európania úsmev na tvári

SOFIA - Obavy z možného brexitu poznačili včera aj priebeh oficiálnej návštevy nemeckého prezidenta Joachima Gaucka v Bulharsku.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Dúfam, že budeme mať ako Európania v neskorých večerných hodinách alebo v noci na tvári úsmev," vyhlásil Gauck po rokovaniach s bulharským prezidentom Rosenom Plevnelievom.

 

Joachim Gauck zdôraznil, že aj keď nechceme zasahovať do britských vnútorných záležitostí, svoje nádeje a očakávania formulovať môžeme. Štvrtkové referendum by podľa jeho slov nemalo viesť k tomu, aby aj iné európske národy zvažovali podobný plebiscit.

 

Nemecký prezident odmietol obvinenia z nemeckej dominancie a zdôraznil, že krajiny s pozitívnym vzťahom k Európe by mali ešte užšie spolupracovať. Zároveň poznamenal, že sa treba postaviť populistickým hnutiam, ktoré šíria pochybnosti o projekte Európa.

 

Aj bulharský hostiteľ dal jasne najavo, že jeho krajina stojí za európskou myšlienkou. Súčasne upozornil, že je potrebná väčšia miera integrácie a spolupráce na starom kontinente. Plevneliev nezabudol pripomenúť, že by jeho krajina chcela byť súčasťou Schengenu.

 

Informácie priniesla tlačová agentúra DPA.

 

Obe hlavy štátov sa venovali aj spracovaniu novodobej histórie vlád štátostrán, pričom hosť z Berlína, známy z pôsobenia v disente bývalej Nemeckej demokratickej republiky, pripomenul, že potlačovanie týchto tém a odvracanie zraku žiadnu krajinu neoslobodí. Bulharský prezident pripustil v tejto oblasti deficity, a to tak pri osvete v školách, ako aj v prístupe k spisom niekdajšej štátnej bezpečnosti.

 

Joachim Gauck vystúpi vo štvrtok s prejavom pred bulharskými študentmi. Neskôr otvorí bilaterálne hospodárske fórum. V piatok čaká nemeckého prezidenta účasť na pódiovej diskusii na tému Poučenia z minulosti, spomienky na komunizmus, vyrovnanie sa s totalitnými režimami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies