Gatlin nebude kľačať počas hymny na exhibičných pretekoch v Brazílii

NETKY.SK • 30 September 2017, 14:28 • 2 min
Gatlin nebude kľačať počas hymny na exhibičných pretekoch v Brazílii

RIO DE JANEIRO - Úradujúci majster sveta v behu na 100 m Američan Justin Gatlin nepokľakne počas národnej hymny na exhibičných pretekoch v Brazílii a nepodporí tak svojich krajanov, ktorý týmto gestom prejavujú spolupatričnosť s hnutím proti policajnému násiliu na černochoch resp. menšinách.

slovakia

left justify in out

"Budem stáť. Na druhej strane nehovorím, že ak pokľaknem alebo zostanem na nohách, že som za alebo proti týmto protestom. Ako Američania zostávame ďaleko od rozprávania a skutočnou otázkou je, prečo je to tak," vyjadril sa 35-ročný rodák z Brooklynu. Jeho agent Renaldo Nehemiah dodal: "Ak by pretekal na domácej pôde, tak by k tomu zaujal iný postoj. Myslím si, že pravdepodobne chce len odbehnúť exhibičnú súťaž."

S pokľaknutím počas hymny začal v predchádzajúcej sezóne hráč Národnej futbalovej ligy (NFL) Colin Kaepernick, ktorého otec je černoch a matka Talianka. Postupne sa k nemu pridali aj ostatní futbalisti či majitelia klubov. Gesto sa nepáči súčasnému prezidentovi USA Donaldovi Trumpovi, ktorý za to aktérov ostro kritizuje a žiada ich suspendáciu alebo vyhodenie. Podľa prvého muža Spojených štátov amerických tým neprejavujú rešpekt národnej vlajke.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies