Gašparovič podpísal zákon o podmienkach výkonu volebného práva

NETKY.SK • 13 Jún 2014, 17:25 • 2 min
Gašparovič podpísal zákon o podmienkach výkonu volebného práva

BRATISLAVA - Prezident Ivan Gašparovič podpísal 12. júna zákon o podmienkach výkonu volebného práva a o zmene Občianskeho súdneho poriadku.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom Elena Bianchi z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR.
     

Tento zákon zjednocuje výkon volebného práva, ktorý bol doteraz upravený rôznym spôsobom vo viacerých právnych normách. 
     

"Predkladaný návrh zákona o podmienkach výkonu volebného práva systémovo tvoria viaceré časti. V prvej všeobecnej sú sústredené všeobecné pravidlá a ustanovenia spoločné pre všetky druhy volieb," konštatuje sa v dôvodovej správe k zákonu. "Týkajú sa najmä volebných orgánov, zásad volebného práva, volebných obvodov a volebných okrskov, zoznamu voličov, postupu pri hlasovaní, postupu a prítomnosti vo volebnej miestnosti, zisťovania výsledkov volieb, materiálnych a personálnych podmienok zabezpečenia volieb a sankcií za porušenie tohto zákona. V legislatíve Slovenskej republiky ide o nový inštitút. Sankcie za porušenie zákona majú najmä zabezpečiť prevenciu a až následne represiu," upozorňuje dôvodová správa. 
     

V druhej až ôsmej časti zákona sú ustanovenia upravujúce pravidlá pre jednotlivé druhy volieb, hlasovanie o odvolaní prezidenta SR a pre referendum. Po novom sa umožňuje hlasovanie v referende aj prostredníctvom pošty. 
     

Pokiaľ ide o kreovanie komisií, navrhuje sa, aby tak ako doteraz išlo o kolegiátne orgány, ktorých členov budú delegovať kandidujúce subjekty. Členovia týchto orgánov nebudú pri výkone svojej funkcie podriadení žiadnemu politickému ani štátnemu orgánu. Budú rozhodovať o všetkých zásadných veciach týkajúcich sa priebehu volieb, kontroly nad plnením povinností vyplývajúcich zo zákona. Tento spôsob kreovania volebných orgánov zodpovedá tradíciám.
     

Nový zákon už naďalej nebude upravovať problematiku volebnej kampane. Vo veciach transparentnosti volebnej kampane, zabezpečenia rovnakých podmienok pre kandidujúce subjekty, ale i práva verejnosti i štátu na informácie, kto a akým spôsobom podporuje kandidátov, bude existovať samostatná zákonná úprava.
     

"Súčasťou návrhu je aj novela Občianskeho súdneho poriadku. Ide o nevyhnutné úpravy, ktoré vyvolal volebný zákon v súvislosti s konaním pred súdmi vo veciach zoznamov voličov a kandidačných listín," konštatuje dôvodová správa.
     

Právna norma ďalej zavádza 48-hodinové volebné moratórium pre všetky voľby, pričom doteraz platilo len pre niektoré. Dva týždne pred voľbami a v deň volieb bude tiež zakázané zverejňovať výsledky predvolebných prieskumov verejnej mienky. Ak sú voľby dvojkolové, tento zákaz bude platiť dva týždne pred prvým kolom volieb a týždeň pred druhým.
     

Ďalšou novinkou je vzdelanostný cenzus pre starostov a primátorov. Po novom bude platiť, že starostom a primátorom sa môže stať len ten kandidát, ktorý má minimálne stredoškolské vzdelanie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies