Gašparovič nakúpi nové počítače, šancu má však len jedna značka!

NETKY.SK • 26 Apríl 2013, 10:20 • 2 min
Gašparovič nakúpi nové počítače, šancu má však len jedna značka!

BRATISLAVA - Síce pomerne malý, ale zjavne ušitý na jednu značku, vyzerá tender na nákup počítačov v prezidentskej kancelárii. Píše o tom dnešné vydanie denníka SME.

slovakia

left justify in out

Úradníci od Ivana Gašparoviča vyhlásili súťaž za 39 990 eur na nákup stolových počítačov, notebookov, tlačiarní a multifunkčných zariadení, ktorá je podľa denníka zjavne v rozpore so zákonom o verejnom obstarávaní, keďže sa do nej môžu prihlásiť len predajcovia značky HP. Na súťaž upozornil v blogu podnikateľ s výpočtovou technikou konkurenčnej značky Matej Pilát. Do súťaže sa prihlásil, a keď mu poštou prišli podklady, našiel informáciu, že všetky zariadenia musia byť jednej značky a notebooky musia mať napájací zdroj „HP Smart AC Adapter“.

Podklady sú podľa SME písané po česko-slovensky a vyzerajú, akoby boli skopírované z katalógu výrobkov HP. Internetový vyhľadávač napríklad po zadaní časti podkladov „SRS Premium Sound Pro, čtečka otisku, klávesnice s ochranou proti polití“, nájde len výrobky od HP. Pilát SME povedal, že pre diskriminačné podmienky sa do súťaže neprihlási, keďže so značkou, ktorú predáva, im nevyhovie. Tvrdí, že má skúsenosti, že podobné tendre od štátnych organizácií zvyknú byť často „našité“ na jednu značku či na výrobok. Uvažuje tiež, že sa s podnetom obráti na Úrad pre verejné obstarávanie, ktorý by mohol súťaž zrušiť. 

O zjavne diskriminačnej súťaži podľa denníka SME hovorí aj Pavel Nechala z Transparency International, podľa ktorého by mala byť súťaž s takýmto zadaním zrušená. Prezidentská kancelária tvrdí, že pri zadávaní tendra sa „nesústreďovali na konkrétnu značku“. Hovorca Marek Trubač to napísal, hoci v súťažných podkladoch sa priamo píše o „HP Smart AC Adapter“. „Pri zostavovaní súťažných podkladov obstarávateľ vychádzal z verejne dostupných technických informácií, ktoré nie sú nijakým spôsobom utajované alebo neprístupné,“ obhajuje súťaž Trubač. Prezidentská kancelária podľa informácií SME využíva aj dnes najmä výrobky HewlettPackard.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies