Galéria Mlyny v Nitre predstavuje Svet dinosaurov

NETKY.SK • 14 Február 2015, 14:32 • 2 min
Galéria Mlyny v Nitre predstavuje Svet dinosaurov

NITRA - Svet dinosaurov približuje výstava v nitrianskej Galérii Mlyny, ktorá ponúka takmer dvadsiatku 3D exponátov. Návštevníci sa môžu zoznámiť s essaphosaurom, plateosaurom, ankylosaurom, allosaurom, chasmosaurom či deinonychusom.

slovakia

left justify in out

Ako TASR informovala Jana Sikhartová z Galérie Mlyny, najväčším exemplárom výstavy je päť metrov vysoký a zhruba deväť metrov dlhý spinosaurus, ktorý bol v dospelosti najväčším mäsožravým dinosaurom. Jeho dĺžka dosahovala 18 metrov a vážil 19 ton. Autentickosť výstavy podčiarkujú scenérie okolo exponátov, ktoré pripomínajú prírodu, z ktorej tieto jaštery vzišli. Hodnovernosť pravekých zvierat dotvárajú zvukové efekty a pohyblivé časti niektorých exponátov. Výstava potrvá do 5. marca.
      

Výstava je vlastníctvom českej firmy, ktorá prevádzkuje sedem dinoparkov v Česku aj na Slovensku. Väčšina exponátov bola vyrobená v Česku. Predstavujú mäsožravé i bylinožravé jaštery z obdobia prvohôr i druhohôr, ktoré žili v rôznych častiach sveta. Najväčšie suchozemské živočíchy všetkých čias mohli dosiahnuť dĺžku asi 50 metrov a hmotnosť cez sto ton. Zatiaľ najväčším relatívne dobre známym dinosaurom je rod Argentinosaurus. Vážil približne rovnako ako 15 slonov, jeho predpokladaná hmotnosť je 75 až 90 ton. Existovali však aj veľmi drobné dinosaury, ktoré dosahovali veľkosť len desiatok centimetrov a stoviek gramov.
      

Na Slovensku na rozdiel od všetkých susedných krajín sa dosiaľ nenašli žiadne fosílie dinosaurov, pretože väčšinu druhohôr zalialo more. Vo Vysokých Tatrách sa však našli skamenené stopy veľkého dravého dinosaura, podľa stôp približne štyri metre dlhého.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies