Galbavý by v kraji rezervu nevytváral, Belica na nej trvá

NETKY.SK • 14 November 2013, 14:33 • 2 min
Galbavý by v kraji rezervu nevytváral, Belica na nej trvá

BRATISLAVA - Kandidáti na predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja Milan Belica (Smer-SD) a Tomáš Galbavý (SDKÚ-DS, Most-Híd, SMK, SaS, OKS, NOVA) sa zhodujú, že v kraji treba hospodáriť zodpovedne.

slovakia

left justify in out

Obaja však majú na to iný recept. Kým Belica trvá na vytváraní rezervy, Galbavý tvrdí, že kraj nemá vytvárať prebytky. Povedali to dnes v diskusii Slovenského rozhlasu Z prvej ruky. "Hospodáriť zodpovedne, pod to sa podpíšem, ale vytvárať prebytky a sušiť peniaze na bankovom účte nie. Myslím si, že by sa prebytky nemali na župe vytvárať. V čase krízy treba rozumne investovať napríklad do cestovného ruchu," uviedol Galbavý, podľa ktorého by si viac peňazí zaslúžili aj zdravotné sestry.

"Keby som sa chcel zapáčiť druhým, tak by som rezervu rozpustil, ale je to o zodpovednosti," reagoval Belica. Galbavého sa spýtal, aké má ďalšie méty, keď minie rezervu. Poukázal na kvalitu ciest a zdôraznil, že vďaka vytvorenej rezerve sú peniaze na nemocnice a platy lekárov.

Galbavý spochybnil tak kvalitu ciest, ako aj hospodárenie nemocníc. "Vieme, že nemocnice v správe VÚC neplatia dodávateľom faktúry," povedal. Poukázal aj na dodávateľa tepla Energo, ktorý podľa neho dodáva energie drahšie, ako by si to vedeli organizácie v správe kraja zabezpečiť samy. Tvrdí, že kraj firmu už zadotoval tromi miliónmi eur.

Belica označil Galbavého za ekonomického demagóga, zároveň potvrdil, že sa mieni Energom zaoberať, o zrušení zrejme uvažovať nebude. Galbavý trvá na tom, že kraj nepotrebuje medzičlánok na predaj energií. "Môžeme to urobiť jednoducho. Na VÚC zriadiť oddelenie, kde budú traja zamestnanci nakupovať aj s DPH energie a refakturovať našim organizáciám," vysvetlil svoju predstavu.

Diskutéri sa dotkli aj otázky škôl. Belica potvrdil ich zlučovanie, tvrdí však, že žiadne školy neruší. Galbavý by chcel v kraji zastabilizovať sieť stredných škôl a školských zariadení, volá aj po modernizácii. Belica tvrdí, že kraj do škôl pravidelne investuje. 

Belica získal v prvom kole 46,87 percenta hlasov, kandiduje za Smer-SD. Galbavého volilo 37,34 percenta ľudí, kandiduje za širokú koalíciu SDKÚ-DS, Most-Híd, SMK, SaS, OKS, NOVA. KDH v prvom kole nepodporilo nikoho. Galbavý sa naďalej o ich podporu uchádza. Galbavý spojil v koalícii pravicové strany s maďarskými, proti ktorým sa roky vytvárala slovenská koalícia. Belica tvrdí, že s menšinami problém nemá. "Nie som proti menšine. Investuje sa spravodlivo, spravodlivo sa rozdeľuje. Rozpočty sa schvaľovali tak, že nikto nebol proti. Keby boli také zlé vzťahy, keby som im škodil, bolo by to tak? Určite nie," uzavrel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies