Gajdoš: Slovensko podporuje integračné snahy Bosny a Hercegoviny

NETKY.SK • 8 November 2016, 16:30 • 2 min
Gajdoš: Slovensko podporuje integračné snahy Bosny a Hercegoviny

BRATISLAVA - Slovensko podporuje ambície Bosny a Hercegoviny na integráciu do Európskej únie a NATO. Na stretnutí šéfov rezortov obrany krajín Stredoeurópskej obrannej spolupráce (CEDC) to dnes v Sarajeve vyhlásil minister obrany Peter Gajdoš.

slovakia

left justify in out

Zároveň pripomenul, že Slovensko sa od 1. januára budúceho roka zhostí úlohy kontaktného veľvyslanectva NATO v Sarajeve a bude cez aktivity verejnej diplomacie pomáhať Bosne a Hercegovine v procese jej integrácie do tohto spoločenstva.

 

Ozbrojené sily SR pôsobia už viac ako 12 rokov v operácii EUFOR ALTHEA a SR ju podľa Gajdoša dlhodobo vníma ako dôležitú súčasť medzinárodnej prítomnosti v Bosne a Hercegovine. "Aktuálne do tejto operácie a Veliteľstva NATO v Sarajeve prispievame 41 príslušníkmi a môžem potvrdiť, že aj naďalej sme pripravení pokračovať a zachovať si úlohu vedúcej krajiny v Koordinačnom centre styčných a pozorovacích tímov," povedal Gajdoš. Na stretnutí s ministerkou obrany Bosny a Hercegoviny Marinou Pendešovou tiež ponúkol podporu Ozbrojeným silám Bosny a Hercegoviny vo forme odovzdávania skúseností z reformy slovenských ozbrojených síl. Podľa ministra môže ísť napríklad o obranné plánovanie a legislatívu, poznatky z pôsobenia v operáciách a mierových misiách, vojenského vzdelávania a výcviku či samotného prístupového procesu do NATO a EÚ a taktiež vojenského vzdelávania a výcviku.

 

Rokovanie CEDC v Sarajeve nadviazalo na stretnutie ministrov z pondelka, keď v Rakúsku podpísali Spoločnú deklaráciu Stredoeurópskej obrannej spolupráce, v ktorej sa zaviazali upevniť regionálnu spoluprácu v oblasti bezpečnosti. Spolu so zástupcami rezortov prizvaných krajín sa tiež venovali boju proti ilegálnej migrácii a stabilizačným aktivitám v regióne západného Balkánu. Gajdoš v tejto súvislosti uviedol, že migračná kríza zďaleka nie je na konci. Slovensko je preto podľa neho pripravené poskytnúť najexponovanejším krajinám západného Balkánu pomoc dostupnými prostriedkami, ktoré budú zodpovedať aktuálnym potrebám. Ako dodal, SR prispieva materiálnou aj finančnou pomocou a tiež poskytovaním policajných jednotiek pre ochranu vonkajších hraníc Maďarska, Slovinska, Srbska, Macedónska či Bulharska.

 

Členskými štátmi CEDC sú ČR, SR, Maďarsko, Rakúsko, Chorvátsko a Slovinsko. Na rokovania v Sarajeve prizvali tiež zástupcov Poľska, Srbska, Čiernej Hory, Bosny a Hercegoviny a Macedónska.

 

Minister Gajdoš navštívil slovenských vojakov v operácii EUFOR ALTHEA

 

Minister obrany SR Peter Gajdoš dnes v Bosne a Hercegovine navštívil v kempe Butmir slovenských vojakov, ktorí pôsobia v operácii EUFOR ALTHEA.Pri tejto príležitosti sa stretli aj s veliteľom EUFOR genmjr. Friedrichom Schroetterom.

 

Slovenskí vojaci prispievajú k stabilizácii bezpečnosti v Bosne a Hercegovine už viac ako 12 rokov. "Som naozaj hrdý na prácu, ktorú odvádzate. Robíte nám len to najlepšie meno a výsledkami práce dokazujete, že ste skutoční profesionáli," povedal minister Gajdoš vojakov. Zároveň sa zaujímal aj o ich názory na možné zlepšenie podmienok ich služby.

 

V rámci prvej návštevy Bosny a Hercegoviny zároveň využil minister Gajdoš predsedníctvo SR v Rade Európskej únie k podpore integračného úsilia krajiny do EÚ a NATO. V tejto súvislosti vyjadril presvedčenie, že rok 2017 bude rokom pozitívnych zmien. K ďalšej podpore stabilizačného procestu v Bosne a Hercegovine Slovensko prispeje pokračovaním aktívnej účasti príslušníkov Ozbrojených síl SR v operácii EUFOR ALTHEA, ako aj plnením úloh kontaktného veľvyslanectva NATO v Sarajeve.

 

Operácia EUFOR ALTHEA je súčasťou komplexného prístupu EÚ k bezpečnostnej, politickej a sociálno-ekonomickej stabilizácii Bosny a Hercegoviny. Zapadá do celkovej mozaiky stabilizačných cieľov EÚ v regióne západného Balkánu. Začala sa 2. decembra 2004 a vznikla transformáciou zo stabilizačnej operácie NATO SFOR, ktorá v Bosne a Hercegovine pôsobila v rokoch 1997-2004. Príslušníci Ozbrojených síl SR pôsobia v operácii od jej začiatku. Slovensko do nej v súčasnosti prispieva 41 profesionálnymi vojakmi, z toho tromi vojačkami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies