Gabriel znova vyzval Euroskupinu, aby začala diskusiu o zmiernení gréckeho dlhu

NETKY.SK • 9 Máj 2016, 12:41 • 2 min
Gabriel znova vyzval Euroskupinu, aby začala diskusiu o zmiernení gréckeho dlhu

BRUSEL - Ministri financií eurozóny, tzv. Euroskupina, sa dnes schádzajú v Bruseli. Cieľom ich dnešného stretnutia je dosiahnuť konečne pokrok na rokovaniach o gréckych reformách a úsporných opatreniach, ktoré uviazli v slepej uličke. Nemecký vicekancelár Sigmar Gabriel pred začiatkom schôdze znova vyzval ministrov, aby zároveň otvorili diskusiu o zmiernení gréckeho dlhu. Informovali o tom agentúra Reuters a AP.

slovakia

left justify in out

Grécky parlament v noci nadnes schválil súbor nepopulárnych reforiem dôchodkového a daňového systému. Vláda v Aténach dúfa, že presvedčia zahraničných veriteľov, aby krajine uvoľnili ďalšiu splátku, v poradí už z tretieho záchranného balíka.

 

Schôdza Euroskupiny sa začne dnes popoludní. Ale s výnimkou Medzinárodného menového fondu väčšina veriteľov z Európskej únie, vrátane Európskej komisie a Európskej centrálnej banky, odmieta návrh na reštrukturalizáciu gréckeho dlhu.

 

Dnešnému stretnutiu Euroskupiny predchádzala séria štrajkov a demonštrácií v Aténach, ktoré ochromili verejné služby, od hromadnej dopravy cez odvoz smetí.

 

Gabriel už cez víkend varoval, že ďalšie úsporné opatrenia môžu zmariť zotavovanie gréckej ekonomiky, ktorá po rokoch recesie konečne ožíva a začína rásť.

 

"Musíme pomôcť krajine znížiť jej dlhovú záťaž," vyhlásil Gabriel vo svojom prejave v Berlíne. Dodal, že nevidí žiadny zmysel v tom, aby rast gréckej ekonomiky znova zastavili nové úsporné opatrenia.

 

A preto by podľa neho mali ministri na dnešnom zasadaní Euroskupiny konečne urobiť krok k zlepšeniu situácie v Grécku, aby nemuselo každý rok znova a znova bojovať o nový úver na splácanie starých dlhov.

 

"Schôdza Euroskupiny musí nájsť spôsob, ako sa dostať z tohto bludného kruhu," uviedol Gabriel cez víkend.

 

Aj generálna riaditeľka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová minulý týždeň vyzvala Euroskupinu, aby začala s Gréckom rokovať o zmiernení dlhu. Uviedla tiež, že fond považuje požiadavku členov eurozóny na čele s Nemeckom, aby Grécko do roku 2018 dosiahlo primárny rozpočtový prebytok na úrovni 3,5 % hrubého domáceho produktu (HDP), za veľmi ťažko splniteľnú a "možno kontraproduktívnu". Vyhlásila, že MMF sa nepripojí k tretiemu záchrannému programu pre Grécko, ak nebudú jeho fiškálne ciele reálne a jeho dlhová záťaž sa nezníži.

 

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble je však proti akémukoľvek odpísaniu časti z gréckeho dlhu. Členovia Euroskupiny však už v minulosti avizovali, že sú ochotní zmierniť Grécku dlhové podmienky, napríklad predĺžiť termín splatnosti dlhu či zredukovať úroky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies