Fronc: Vláda smeruje k modelu školstva spred roka 1989

NETKY.SK • 22 Máj 2013, 11:09 • 2 min
Fronc: Vláda smeruje k modelu školstva spred roka 1989

BRATISLAVA - Súčasná vláda smeruje k modelu školstva, ktorý fungoval pred rokom 1989. V rozprave k správe o stave školstva z dielne ministerstva školstva to vyhlásil opozičný poslanec a exminister školstva Martin Fronc (KDH).

slovakia

left justify in out

"Táto vláda smeruje k tomu, aby sa školstvo vrátilo k modelu centralizovanému, direktívnemu, modelu spred roka 1989. Toto je vec, ktorá ma veľmi znepokojuje, poviem dokonca straší," podčiarkol Fronc. Šéf rezortu Dušan Čaplovič (Smer-SD) sa podľa neho usiluje odstrániť niektoré "nešváry" školstva, ale vybral si nešťastnú cestu. "Je to cesta príkazov, nariadení a usmernení. Ja v túto cestu verím veľmi málo," doplnil exminister. Podľa poslanca vládneho Smeru-SD Ľubomíra Petráka školstvu nikto slobodu neberie. "Chceme len, aby sa školstvo zefektívnilo a zracionalizovalo a nič iné," komentoval Petrák.

Podobne ako opozičný kolega Beblavý, aj Fronc kritizuje opatrenie zo správy, podľa ktorého by rodičia museli dať deti do spádovej školy podľa miesta trvalého pobytu. Na výber by okrem toho mali len súkromnú alebo cirkevnú školu. "Pán minister, keby vaše vnúča 'padlo' do spádovej školy, kde bude v triede z 30 žiakov 25 detí neprispôsobivých občanov, dali by ste ho tam? Všetko by ste urobili, stavím sa s vami o fľašu kvalitného koňaku, aby tam nebolo. To je prirodzený záujem každého rodiča," adresoval ministrovi.

Správa o stave školstva z dielne ministerstva nie je tým, čo od ministra poslanci žiadali v decembri minulého roka, keď ho v rámci mimoriadnej schôdze o situácii v školstve zaviazali k vypracovaniu dokumentu. "Žiadali sme, aby minister dal konkrétny odpočet legislatívnych krokov, čo chce urobiť, kedy to chce urobiť, ako a začo," povedal Fronc. Dokument však aj pochválil za cenné informácie, ktoré obsahuje a je to podľa neho "poctivá robota".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies