Francúzsky parlament odsúhlasil predĺženie výnimočného stavu o šesť mesiacov

NETKY.SK • 21 Júl 2016, 18:18 • 2 min
Francúzsky parlament odsúhlasil predĺženie výnimočného stavu o šesť mesiacov

PARÍŽ - Obe komory francúzskeho parlamentu dnes veľkou väčšinou hlasov schválili predĺženie výnimočného stavu v krajine o ďalších šesť mesiacov, teda do 26. januára 2017.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Zákonodarcovia súčasne odhlasovali aj čiastočné sprísnenie legislatívy v období predĺženia výnimočného stavu, čo v praxi umožní - na rozdiel od uplynulých mesiacov - opäť uskutočňovať domové prehliadky bez súdneho príkazu. Sprísnenie sa týka aj kopírovania a vyhodnocovania údajov z počítačov a mobilných telefónov.

 

Počas výnimočného stavu majú francúzske úrady napríklad možnosť uvaliť domáce väzenie bez súdneho rozhodnutia alebo postaviť radikálne organizácie mimo zákon, informovala agentúra DPA.

 

Výnimočný stav vyhlásili vo Francúzsku po teroristických útokoch v Paríži z 13. novembra 2015 a odvtedy ho viackrát predĺžili. Pôvodne mala francúzska vláda podľa prezidenta Francoisa Hollanda v úmysle výnimočný stav už po 26. júli nepredlžovať, avšak teroristický útok v Nice s najmenej 84 obeťami situáciu zásadne zmenil.

 

Národné zhromaždenie schválilo návrh na predĺženie výnimočného stavu v noci na stredu. Senát tak urobil v stredu, požadoval však uplatnenie sprísnených noriem protiteroristickej legislatívy, preto bolo potrebné nájsť kompromis, čo sa dnes podarilo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies