Francúzsky minister žiada zásahy EÚ proti prevádzačom aj pri brehoch Líbye

NETKY.SK • 21 Január 2016, 14:16 • 2 min
Francúzsky minister žiada zásahy EÚ proti prevádzačom aj pri brehoch Líbye

BRUSEL - Vojenská operácia EÚ v Stredomorí EUNAVFOR MED Sophia zameraná na boj proti obchodovaniu s ľuďmi má svoje "limity" a mala by sa "vyvíjať rýchlejšie" s možnosťou zasahovať aj v teritoriálnych vodách Líbye. Uviedol to dnes francúzsky minister obrany Jean-Yves Le Drian.

slovakia

left justify in out

"Musíme vyvinúť úsilie, aby sa rýchlejšie vyvíjala operácia EUNAVFOR MED Sophia, ktorá má v súčasnej dobe svoje limity, pretože pôsobí len v rámci medzinárodných vôd. Musíme konať rýchlo a čím skôr zasahovať aj v teritoriálnych vodách Líbye," zdôraznil Le Drian. Spresnil, že jeho slová sú podložené obavami, podľa ktorých by s príchodom jari a upokojením rozbúrených vôd Stredozemného mora mohlo dôjsť k novým masovým presunom nelegálnych migrantov z Afriky do Európy.

 

Námorná operácia EÚ, do ktorej prispieva 22 členských krajín, sa začala v júni 2015. Vo svojej prvej fáze bola zameraná iba na monitorovanie sietí pašerákov s ľuďmi pôsobiacich prevažne na líbyjskom pobreží. Od začiatku októbra sa rozbehla aj druhá, ofenzívnejšia fáza operácie, ktorá námorným jednotkám EÚ dovoľuje zastaviť podozrivé lode, podrobne ich preskúmať a v prípade potreby aj zhabať. To všetko však len v medzinárodných vodách Stredozemného mora.

 

Európskej únii doteraz chýbal partner v podobe jednotnej a medzinárodne uznanej líbyjskej vlády, s ktorou by mohla rokovať o súhlase s pôsobením v líbyjských výsostných vodách. Politický vývoj v Líbyi naznačuje možnosť sformovania vlády národnej jednoty, čo chce EÚ využiť.

 

Zásahy v medzinárodných vodách znamenajú odovzdanie pašerákov talianskym úradom. Operácia Sophia priamo v líbyjských vodách a vracanie podozrivých plavidiel a pašerákov späť na líbyjské pobrežie a do rúk líbyjských úradov by viedlo k účinnejšiemu boju proti prevádzačom tak na mori, ako aj na súši, a k zníženiu migračných tokov touto stredomorskou cestou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies