Francúzsky filmový tvorca Chris Marker zomrel vo veku 91 rokov

NETKY.SK • 31 Júl 2012, 11:23 • 2 min
Francúzsky filmový tvorca Chris Marker zomrel vo veku 91 rokov

Francúzsky filmový tvorca Chris Marker zomrel vo veku 91 rokov - Kultúra Vo veku 91 rokov zomrel významný francúzsky filmový režisér, scenárista, fotograf a spisovateľ Chris Marker. Oznámilo to dnes francúzske ministerstvo kultúry.

slovakia

left justify in out

img

Vo veku 91 rokov zomrel významný francúzsky filmový režisér, scenárista, fotograf a spisovateľ Chris Marker. Oznámilo to dnes francúzske ministerstvo kultúry.
      Úmrtie filmára zarmútilo aj francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda, ktorý povedal, že jeho apokalyptický film z roku 1962 Rampa (La Jetée) zostane navždy zapísaný veľkými písmenami v dejinách filmového umenia.
      Najznámejší Markerov film, iba 28-minútová čierno-biela dráma, ktorá pozostáva takmer celá zo stoviek fotografických záberov, rozpráva príbeh väzňa posadnutého spomienkou z detstva. Preto sa zapojí do programu cestovania v čase, ktorým sa ľudstvo uväznené po tretej svetovej vojne v podzemí snaží zmeniť chod dejín. Filmový historici zaraďujú tento experimentálny film za jeden z najlepších, ktorý spracováva tému cestovania v čase, napísala agentúra AP.
      Marker, ktorý sa narodil ako Christian François Bouche-Villeneuve v Neuilly-sur-Seine, bol aktívny ešte ako osemdesiatnik. V roku 2004 nakrútil dokumentárny film Chats perchés, v ktorom zachytil rôzne demonštrácie, ktoré sa za obdobie dvoch rokov uskutočnili vo Francúzsku.
      Prezident filmového festivalu v Cannes Gilles Jacob označil v pondelok zosnulého 91-ročného umelca za "neunaviteľného filmára".
      Marker do svojej tvorbe často prenášal svoje politické názory. V roku 1967 produkoval film Ďaleko od Vietnamu, v ktorom spolu s režisérmi Jean-Lucom Godardom, Alainom Resnaisom či Claudom Lelouchom kritizovali Spojené štáty za vojnové ťaženie v juhovýchodnej Ázii.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies