Francúzsko zlikviduje ďalších 600-tisíc kačíc pre vírus vtáčej chrípky

NETKY.SK • 21 Február 2017, 13:37 • 2 min
Francúzsko zlikviduje ďalších 600-tisíc kačíc pre vírus vtáčej chrípky

BORDEAUX - Francúzsko zlikviduje ďalších 600.000 kačíc v rámci prevencie, ktorá má zabrániť šíreniu vírusu vtáčej chrípky H5N8. Uviedol to dnes minister poľnohospodárstva Stéphane Le Foll pre regionálnu rozhlasovú stanicu France Bleu.

slovakia

left justify in out

Nariadenie o likvidácii sa týka hydiny z regiónu Landes na juhozápade Francúzska, ktorý patrí medzi kľúčových producentov známej lahôdky foie gras z husacej alebo kačacej pečene.

Le Foll v rádiu povedal, že aj keď už došlo k likvidácii obrovského množstva hydiny vo východnej časti tohto regiónu, v jeho ďalších častiach sa stále objavujú nové ohniská nákazy, takže úrady musia konať.

 

Francúzsko a Maďarsko tento rok najtvrdšie zasiahol vírus H5N8, ktorý sa šíri Európou a v uplynulých troch mesiacoch ho už zaznamenali aj v niektorých oblastiach Blízkeho východu,

Francúzsko už v januári pristúpilo k masívnej likvidácii hydiny, aby zastavilo šírenie vírusu. Pred mesiacom tiež uviedlo, že len čo sa jeho postup podarí zabrzdiť, spomalí aj tempo preventívnej likvidácie. Ale deje sa úplný opak. Počet fariem, v ktorých sa vyskytol vírus, sa neustále zvyšuje.

 

Producenti foie gras odhadujú, že v tejto "chrípkovej sezóne" bolo vo Francúzsku zlikvidovaných vyše 3,2 milióna kusov hydiny a predpovedajú, že ich počet stúpne na 3,4 milióna, ak bude ich zabíjanie pokračovať doterajším tempom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies