Epidemiologická situácia sa na Slovensku zlepšuje, ubúda čiernych okresov!

NETKY.SK • 23 Marec 2021, 15:52 • 2 min
Epidemiologická situácia sa na Slovensku zlepšuje, ubúda čiernych okresov!

BRATISLAVA - Epidemická situácia sa naďalej zlepšuje. Od pondelka sa tiež mení rozdelenie okresov podľa Covid automatu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Na pravidelnej utorňajšej tlačovej besede to uviedol minister financií a dočasne poverený minister zdravotníctva Eduard Heger.

 

Počty infikovaných klesajú

Sledované ukazovatele klesajú a všetky sú vo výrazne pozitívnom trende. Najužším profilom sú však podľa štátneho tajomníka ministerstva zdravotníctva Petra Stachuru stále lôžka s možnosťou umelej pľúcnej ventilácie.

 

Rezort však očakáva, že v najbližších dňoch až týždňoch sa začne pozitívne upravovať aj tento ukazovateľ.

 



Ako Stachura dodal, Slovensko v porovnaní s okolitými krajinami klesá v počte incidencie na COVID-19, a to pri antigénových aj PCR testoch.

 

Klesajúce ukazovatele podľa neho môžu „napĺňať jemným optimizmom“. Mierne zlepšenie je aj pri kapacite kyslíkových lôžok, aktuálne je COVID pozitívnymi pacientmi obsadených 3300.

 

Súvisiaci článok: Strácate sa v opatreniach? Remišovej rezort spustil digitálny Covid automat, môžete si ho stiahnuť aj do mobilu

 

Znížil sa denný priemer úmrtí aj reprodukčné číslo. Od pondelka (23. marca) bude vo štvrtom stupni varovania 14 okresov, v treťom stupni 58. Do druhého stupňa sa zaradí sedem okresov.

 

Čierne okresy
V čiernej farbe, teda v štvrtom stupni varovania podľa Covid automatu bude od budúceho týždňa zaradených 14 okresov. Bude sem zaradený okres Čadca, Gelnica, Ilava, Krupina, Kysucké Nové Mesto, Lučenec, Myjava, Nové Mesto nad Váhom, Poltár, Poprad, Ružomberok, Trenčín, Turčianske Teplice, Žilina. 

 

Bordové okresy
Do bordovej farby, teda do tretieho stupňa bude zaradených 58 okresov. Budú sem patriť Bánovce nad Bebravou, Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Bardejov, Bratislava I-V, Brezno, Bytča, Detva, Dolný Kubín, Dunajská Streda, Galanta, Hlohovec, Humenné, Komárno, Košice I-IV, Košice –okolie, Levoča, Liptovský Mikuláš, Malacky, Martin, Michalovce, Námestovo, Partizánske, Pezinok, Piešťany, Považská Bystrica, Prešov, Prievidza, Púchov, Revúca, Rimavská Sobota, Rožňava, Sabinov, Šaľa, Senec, Senica, Skalica, Snina, Sobrance, Spišská Nová Ves, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník, Trebišov, Trnava, Tvrdošín, Veľký Krtíš, Vranov nad Topľou, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Zvolen.

 

Červené okresy

Najmenej okresov je zatiaľ zaradených do červenej fázy, teda do druhého stupňa varovania podľa Covid automatu, bude od pondelka patriť sedem okresov: Kežmarok, Levice, Medzilaborce, Nitra, Nové Zámky, Topoľčany, Zlaté Moravce. 

 

img

Štátna tajomníčka rezortu zdravotníctva Jana Ježíková informovala, že do konca apríla by malo na Slovensko prísť 402-tisíc vakcín od Pfizeru, 116-tisíc vakcíny Moderna a takmer 382-tisíc AstraZaneca.

 

Dodala, že percento zaočkovanosti v zariadeniach sociálnych služieb postupne stúpa, 60 % z nich je zaočkovaných aspoň prvou dávkou a 29 % druhou dávkou.

 

Prečítajte si tiež: Od pondelka ubudne podľa Covid automotu čiernych okresov, uvoľňovanie opatrení zatiaľ nehrozí



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies