Francúzsko ratifikovalo dohovor Rady Európy o stíhaní zahraničných bojovníkov

NETKY.SK • 10 August 2017, 18:26 • 2 min
Francúzsko ratifikovalo dohovor Rady Európy o stíhaní zahraničných bojovníkov

BRUSEL/ŠTRASBURG - Francúzsko dnes ako ôsma európska krajina ratifikovala Dohovor Rady Európy (RE) o stíhaní zahraničných teroristických bojovníkov, ktorý bol prijatý v roku 2015 a ktorý oficiálne vstúpil do platnosti 1. júla 2017.

slovakia

left justify in out

Tento dohovor je vnímaný ako dodatočný protokol k Dohovoru Rady Európy o zabránení terorizmu z roku 2005. Nový dohovor dodáva na doterajší zoznam trestných činov nové prvky vrátane zámernej účasti na činnosti teroristických skupín, výcviku s cieľom páchania teroristických činov, vycestovania do zahraničia kvôli teroristickým aktivitám či financovaniu alebo napomáhaniu týchto aktivít.

 

Francúzsko sa podľa RE stalo ôsmou členskou krajinou tejto paneurópskej organizácie, ktorá sa rozhodla pre ratifikáciu tohto dodatočného protokolu. Aby bol nový dohovor platný, musel byť ratifikovaný aspoň šiestimi krajinami 47-člennej organizácie.

 

Okrem Francúzska dohovor už ratifikovali aj Albánsko, Bosna a Hercegovina, Dánsko, Lotyšsko, Moldavsko, Monako a Taliansko.

 

Rada Európy v tejto súvislosti vyzvala ostatných 39 členských štátov, aby čo najskôr dohovor ratifikovali.

 

"Prvýkrát v rámci medzinárodného práva máme nástroj, ktorý zločincov trestá za prípravu teroristických činov," vyhlásil generálny tajomník RE Thorbjörn Jagland v októbri 2015, keď bol prijatý Dohovor Rady Európy o stíhaní zahraničných teroristických bojovníkov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies