Francúzsko predloží BR OSN ďalší návrh rezolúcie o Sýrii

NETKY.SK • 10 September 2013, 13:53 • 2 min
Francúzsko predloží BR OSN ďalší návrh rezolúcie o Sýrii

PARÍŽ - Francúzska vláda v utorok oznámila, že Bezpečnostnej rade Organizácie Spojených národov (BR OSN) predloží návrh rezolúcie požadujúcej od Sýrie zabezpečenie tamojšieho chemického arzenálu voči použitiu, ak nechce čeliť zahraničnej intervencii.

slovakia

left justify in out

Podľa vyjadrenia ministra zahraničných vecí Laurenta Fabiusa by mal dokument zároveň požadovať postavenie osôb zodpovedných za chemický útok pri Damasku z 21. augusta pred Medzinárodný trestný súd (ICC) so sídlom v Haagu, ako ešte minulý týždeň vyzvalo Nemecko. Pätnásťčlenný výkonný orgán OSN by mal mať návrh k dispozícii ešte v utorok.

Fabius uviedol, že na základe rezolúcie by mal režim sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada prezradiť rozsah svojho zbrojného programu a bezodkladne umožniť medzinárodný dohľad nad chemickým arzenálom ako prvý krok pred jeho zlikvidovaním. Podľa ministra návrh vychádza zo siedmej kapitoly Charty OSN týkajúcej sa vojenských zásahov. "Umožní vyvodiť mimoriadne vážne dôsledky v prípade, ak Sýria poruší svoje povinnosti," povedal Fabius. 

Najnovšiu iniciatívu predstavil deň po tom, ako Rusko považované za spojenca Damasku navrhlo umiestnenie tamojšieho chemického arzenálu pod medzinárodný dohľad v záujme odvolania vojenskej intervencie presadzovanej Spojenými štátmi, ale aj Francúzskom. Myšlienku privítala rovnako al-Asadov režim, ako aj americký prezident Barack Obama, ktorý však podľa vlastných slov neverí v reálnosť takéhoto scenára. Francúzsky minister obrany Jean-Yves Le Drian v utorok označil najnovší vývoj za výsledok "medzinárodného nátlaku", pričom vyzval Damask, aby využil príležitosť a požiadavky "urýchlene" splnil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies