Francúzsko, Británia a Nemecko vyjadrili znepokojenie nad situáciou na Kryme

NETKY.SK • 1 Marec 2014, 14:18 • 2 min
Francúzsko, Británia a Nemecko vyjadrili znepokojenie nad situáciou na Kryme

PARÍŽ/LONDÝN - Francúzsko, Nemecko a Británia vyjadrili dnes znepokojenie v súvislosti s rýchlym vývojom udalostí na ukrajinskom polostrove Krym, informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Paríž, Berlín a Londýn zároveň vyzvali všetky zainteresované strany, aby sa vyhli ďalšej eskalácii situácie a apelovali tiež na Rusko, aby rešpektovalo suverenitu Ukrajiny.
      

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk obvinil dnes Rusko, že na Krym vyslalo tisícky vojakov. Ozbrojenci v bojových uniformách bez identifikačných znakov obsadili v oblasti dve letiská. "Francúzsko je extrémne znepokojené správami z Krymu, ktoré hovoria o výrazných pohyboch vojakov," uviedol vo vyhlásení francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius. "Vyzývame všetky strany, aby upustili od aktov, ktoré by mohli prispieť k zvýšeniu napätia a ovplyvniť územnú celistvosť Ukrajiny," dodal.
     

Šéf britskej diplomacie William Hague zároveň oznámil, že hovoril so svojím ruským rezortným partnerom Sergejom Lavrovom a vyzval na upokojenie situácie na Kryme, ako aj na rešpektovanie suverenity a nezávislosti Ukrajiny. Hague ešte v piatok uviedol, že v nedeľu odcestuje na Ukrajinu, kde bude rokovať s predstaviteľmi novej vlády. 
      

Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier dnes varoval, že vývoj udalostí, ku ktorému za uplynulých niekoľko hodín na Ukrajine došlo, je nebezpečný. Zároveň vyzval Moskvu, aby vysvetlila svoje zámery v súvislosti s pohybom jej vojakov. "Situácia predovšetkým na Kryme sa stala značne naliehavejšou. Ktokoľvek v súčasnosti prilieva olej do ohňa, či už slovami alebo činmi, vedome prispieva k ďalšiemu vyhroteniu situácie," upozornil podľa agentúry Reuters Steinmeier.
      

Rusko tvrdí, že akékoľvek presuny jeho armády na Kryme sú v súlade s dohodami uzavretými s Ukrajinou o prenájme námornej základne v prístavnom meste Sevastopol. Moskva zároveň obvinila Kyjev, že sa situáciu na čiernomorskom polostrove pokúša destabilizovať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies