Francúzskí náboženskí predstavitelia žiadajú zvýšenú ochranu svätostánkov

NETKY.SK • 27 Júl 2016, 15:59 • 2 min
Francúzskí náboženskí predstavitelia žiadajú zvýšenú ochranu svätostánkov

BRUSEL - Francúzsky prezident Francois Hollande dnes pred zástupcami rôznych náboženstiev, ktorých pozval do Elyzejského paláca, vyzval na zachovanie jednoty krajiny vo svetle nebezpečenstva, ktoré predstavuje možné náboženské napätie.

slovakia

left justify in out

V utorok večer prezident rovnakú výzvu preniesol aj širokej verejnosti, uviedla v správe belgická televízna stanica RTBF.

 

Francúzske úrady sa obávajú, že k náboženskému napätiu môže dôjsť po utorňajšom útoku v Saint-Étienne-du-Rouvray v Normandii. V utorok ráno tam dvaja mladí džihádisti vyzbrojení nožmi vtrhli počas rannej omše do kostola a podrezali hrdlo 84-ročnému kňazovi. K zodpovednosti za útok sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát.

 

Francúzsky minister vnútra Manuel Valls v utorňajšom rozhovore pre televíznu stanicu TF1 uviedol, že útok na katolícky kostol a zabitie kňaza má jasný cieľ: rozoštvať časti francúzskej populácie proti sebe a "napadnúť jednu cirkev, aby boli vyprovokované náboženské vojny".

 

Predstavitelia rôznych náboženstiev vo Francúzsku, ktorí sa dnes stretli v prezidentskom paláci, požiadali Hollanda o zaistenie vyššej bezpečnosti náboženských ustanovizní a zároveň poukázali na to, že sú jednotní voči novým hrozbám.

 

Vedúci veľkej mešity v Paríži Dalil Boubaker v tejto súvislosti uviedol, že zástupcovia cirkví "vážne požadujú", aby ich svätostánky, či už židovské, kresťanské alebo moslimské, boli predmetom väčšej pozornosti, trvalej pozornosti úradov, pretože aj "najpokornejšie miesto bohoslužieb sa stalo predmetom agresie".

 

Parížsky arcibiskup André Armand Vingt-Trois zdôraznil, že "veriaci vo Francúzsku nesmú byť vtiahnutí do politickej hry", ktorú má na svedomí Islamský štát.

 

Hollande na dnes zvolal bezpečnostnú radu zloženú s predstaviteľov bezpečnostných zložiek a ministerstva obrany, aby preskúmala nové možné opatrenia na ochranu kostolov a náboženských stánkov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies