Francúzska vláda napriek kríze dodá Rusku vojenské lode

NETKY.SK • 13 Máj 2014, 13:54 • 2 min
Francúzska vláda napriek kríze dodá Rusku vojenské lode

PARÍŽ - Francúzsko aj napriek kríze na Ukrajine splní svoje záväzky voči Rusku a dodá mu lode na prepravu vrtuľníkov.

slovakia

left justify in out

S odvolaním sa na diplomatické zdroje z Paríža o tom informuje tlačová agentúra Reuters. Celý kontrakt má hodnotu až 1,2 miliardy eur. Francúzsko sa dostalo pod nátlak zo strany Spojených štátov aj niektorých európskych krajín, ktoré ho vyzývali, aby vysoko dômyselnú armádnu techniku v súčasnej situácii Moskve nedodalo. Paríž reagoval len s tým, že kontrakt je ochotný prehodnotiť v októbri tohto roka.

 

Francúzsko uzavrelo s Ruskom dohodu o dodaní dvoch lodí typu Mistral ešte v roku 2011. "Mistraly nie sú súčasťou tretieho kola sankcií. Budú preto dodané," cituje Reuters zdroj z prostredia francúzskej vlády. Ruské ministerstvo obrany ešte v marci varovalo Paríž pred nedodržaním dohody a pohrozilo uvalením finančnej pokuty v prípade, že kontrakt bude zrušený. 

 

Dlho diskutovaná dodávka vojenskej techniky je vôbec prvou tohto druhu zo strany členského štátu Severoatlantickej aliancie od pádu Sovietskeho zväzu. Presadil ju ešte vtedajší prezident Nicolas Sarkozy, podľa ktorého kontrakt vytvorí vo Francúzsku asi 1000 dodatočných pracovných miest. 

 

Prvá loď nazvaná Vladivostok dorazí do Ruska v poslednom kvartáli tohto roku. Druhé plavidlo Sevastopoľ pomenované po prístave na Krymskom polostrove dostane Moskva v roku 2016.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies