FOTO + VIDEO Slovensko bude mať svoju prvú ekologickú dedinu: Vyrastie pod Vysokými Tatrami

NETKY.SK • 13 September 2017, 09:42 • 2 min
FOTO + VIDEO Slovensko bude mať svoju prvú ekologickú dedinu: Vyrastie pod Vysokými Tatrami

Pod Vysokými Tatrami sa začalo pracovať na projekte, ktorý je slovenským unikátom.

slovakia

left justify in out

Trend ekologického života a návratu k prírode je vo svete čoraz aktuálnejší. Ľudia cítia potrebu vracať sa ku koreňom, k pôvodným zvykom a tradíciám. Podobné snahy sa čoraz častejšie objavujú aj na Slovensku. Korporátne prostredie a novodobý životný štýl nás tak vyčerpáva, že sa chceme utiahnuť niekam do ticha, vytvoriť si vlastnú oázu pokoja. Presne to by mal ponúknuť nový projekt, na ktorom začali pracovať pod našimi veľhorami.

 

Krásne Sady sú slovenským unikátom. Doposiaľ sa u nás podobná myšlienka nepretavila do reality. Malo by ísť o prvú ekodedinu na našom území, na výstavbe ktorej sa začalo pracovať v katastri obce Mlynica.

 

Organizátori projektu mali v úmysle spojiť tri aspekty – potrebu harmonického domova, život v spojení s prírodou a využívanie zdravých a kvalitných potravín.  

 

Krásne Sady vyrastú na ploche približne 100 hektárov. Dedinka bude pozostávať zo 60 domov, ktoré budú určené predovšetkým na trvalé bývanie, iba niekoľko z nich poslúži na rekreačné účely. Každý bude disponovať vlastným, aspoň hektárovým pozemkom, kde si majitelia budú môcť zakladať ekologické záhrady.

 

Domy sa budú stavať so zreteľom na životné prostredie. Využívať by sa mala najmä hlina, slama a drevo. Náklady na bývanie v takejto nehnuteľnosti budú veľmi priaznivé.

 

Každý, kto si takýto domček chce postaviť si však musí byť vedomý toho, že pri stavbe je potrebné využívať zásadne len prírodné materiály a úsporné ekologické technológie.

 

Prvá slovenská eko obec by mala byť dokončená v priebehu niekoľkých rokov.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies