FOTO+VIDEO Nový futbalový štadión bude mať multifunkčné využitie: Okrem futbalu aj veľké koncerty, či kongresy

NETKY.SK • 28 Marec 2018, 15:59 • 2 min
FOTO+VIDEO Nový futbalový štadión bude mať multifunkčné využitie: Okrem futbalu aj veľké koncerty, či kongresy

BRATISLAVA – Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal absolvoval v stredu dopoludnia prvý oficiálny kontrolný deň na stavenisku budúceho Národného futbalového štadióna (NFŠ) na Tehelnom poli. Deklarovaný oficiálny termín dokončenia nového futbalového stánku na bratislavskom Tehelnom poli ostáva nezmenený – koniec roka 2018.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Stavbári dokážu v areáli NFŠ vybudovať spolu päť kongresových sál, pričom jedna z nich bude mať rozlohu takmer 555 štvorcových metrov. V areáli NFŠ bude tiež podzemné parkovisko pre tisíc automobilov. Pre pracovníkov médií bude k dispozícii sála s kapacitou takmer tisíc miest.

 

Z výstavby štadióna sa teší aj primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal, ktorý sa zúčastnil na kontrolnom dni. "Štadión nám rastie ako z vody a aj to je dôkazom, že sa Bratislave darí," povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. Verí, že nový futbalový stánok bude nielen miestom dôležitých medzištátnych zápasov, ale stane sa aj kultúrno-spoločenskou arénou, umožňujúcou organizovať v hlavnom meste SR koncerty najväčších svetových hviezd, povedal v súvislosti s dokončením arény.

 

img

 

Futbalový stánok  bude využívať moderné technológie a obnoviteľné zdroje

"Sme predsa v 21. storočí. Plánujeme tu využiť najmodernejšie technológie. Pre návštevníkov bude samozrejmosťou wifi pripojenie," uviedol predseda predstavenstva akciovky Národný futbalový štadión Pavel Komorník. Novinkou má byť aj lokálna aplikácia, ktorá umožní divákom sledovať najzaujímavejšie momenty z prebiehajúceho zápasu alebo spomalené zábery priamo vo svojich mobilných zariadeniach, objednať si jedlo, či zorienovať sa v priestoroch štadióna. Na kúrenie a chladenie štadióna sa budú využívať aj obnoviteľné zdroje. Na splachovanie využijeme úžitkovú vodu a na zavlažovanie trávnatej plochy využijeme dažďovú vodu," doplnil Komorník. 

 

Hybridný trávnatý povrch

Rozmery hracej plochy by mali byť štandardné 105m x 68m. Aj Bratislava bude mať napokon hybridný trávnatý povrch, čiže kombináciu prírodnej trávy so špeciálnymi vláknami. Podobnú technológiou využívajú mnohé kluby v zahraničí, či napríklad aj v neďalekej Trnave. Hybridný trávnatý povrch by mal vykazovať vyššiu kvalitu a bude mať schopnosť rýchlejšie regenerovať. Technológia spočíva v tom, že do prírodnej trávy sa budú vkladať resp. všívať umelé vlákna. Udrží si vlastnosti prírodného trávnika aj pri nadmernom zaťažení, pretože okrem futbalových zápasov sa na NFŠ plánuje s organizáciou veľkých hudobných podujatí. Ako sme sa dozvedeli, už teraz sa hľadá kvalifikovaný "trávnikár". Aj tu sa využijú obnoviteľné zdroje, na zavlažovanie trávnatej plochy sa bude využívať napríklad daždová voda.

 

Stavba NFŠ sa začala 1. septembra 2016, stavia ho STRABAG Pozemné a inžinierske staviteľstvo, s. r. o., ktoré má podľa zmluvy s investorom výstavby – spoločnosťou NFŠ, a. s., postaviť štadión v priebehu 76 týždňov za 49,81 milióna eur bez DPH (59,77 milióna eur s DPH).

 

Štát sa zaviazal dostavať a odkúpiť nekomerčnú časť štadióna. Štát poskytne NFŠ dotáciu vo výške 27,2 milióna eur, avšak táto bude odpočítaná od kúpnej ceny.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies