FOTO+VIDEO Bývalí reprezentanti získali najvyššie vzdelanie medzi trénermi, najviac im dala zabrať teória futbalu a domáce úlohy!

NETKY.SK • 2 Marec 2018, 13:30 • 2 min
FOTO+VIDEO Bývalí reprezentanti získali najvyššie vzdelanie medzi trénermi, najviac im dala zabrať teória futbalu a domáce úlohy!

BRATISLAVA - Vo štvrtok si v Sieni slávy slovenského futbalu v Bratislave prevzalo dekrét a preukaz s najvyššou licenciou EURO Pro osem nových trénerov, medzi nimi aj štvorica niekdajších úspešných slovenských reprezentantov - Miroslav Karhan, Ján Kozák ml., Szilárd Németh a Stanislav Varga.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Viacerí z nich už okúsili trénerské remeslo. Niektorí pôsobili v najvyššej slovenskej súťaži, ďalší začali trénovať mládež, prípadne druholigové tímy. Ich úspešné štúdium a získanie najvyššej kvalifikácie futbalového trénera s UEFA Pro licenciou privítal aj prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik, ktorého potešila najmä skutočnosť, že na slovenský futbalový trh prichádza nová generácia kormidelníkov s najvyšším odborným vzdelaním.

 

"Veľmi sa teším, že najvyššiu trénerskú licenciu získali bývalí hráči, väčšinou reprezentanti. A tak, ako ste dosahovali výborné výsledky na ihrisku, verím, že tak budete aj v tejto pozícii. Budem vás naďalej sledovať a teším sa na spoluprácu," povedal prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik pre oficiálnu stránku SFZ.

 

Németh zbiera skúsenosti pri mládeži

Bývalý reprezentačný útočník Szilárd Németh pracuje s mládežou v akadémii ŠK Slovan Bratislava, je trénerom mladších dorastencov kategórie U 16. Niekdajší strelec 22 reprezentačných gólov pripomenul, že získanie najvyššej licencie ešte nie je zárukou "veľkého trénera", poukázal tak na prácu trénera ako dlhodobý proces s neustálym získavaním skúsenosti a vedomostí.

 

img

 

Németh po skončení aktívne kariéry pracoval ako skaut pre slávny Manchestru United, ale napokon sa rozhodol pre prácu trénera. Uvedomuje si, že aj v tomto odbore je už silná konkurencia, veď na Slovensku vlastní UEFA Pro licenciu 250 trénerov. "To je dosť. V každom ligovom mužstve je k dispozícii iba jedna pozícia hlavného trénera. Ligových mužstiev máme dvanásť, keď k tomu pripočítame aj tímy z druhej ligy, tak je ich dvadsať osem. Každý má svoje kvality. A potom je to iba na klube, na jeho majiteľovi, prezidentovi, či si človeka vyberie za trénera alebo nie, či mu dá šancu a dôveru. Každý má svoje ambície. V takej konkurencii nie je ľahké presadiť sa. Uvidíme, čo nám prinesie život. Zostať v pozícii trénera na Slovensku nebude vôbec jednoduché. Konkurencia aj v tejto oblasti rastie každým rokom. To si treba tiež uvedomiť," pripomenul 59-násobný slovenský reprezentant.

 

Varga je rád, že kurz má za sebou

Pre bývalého obrancu Stanislava Vargu bolo na kurze najťažšie zvládnutie teoretických poznatkov: "Určite áno, teória. Nie som žiaden 'IT-čkár', prax mám futbalovú, síce bohatú, ale musel som ju podložiť absolvovaním prednášok a zvládnutím skúšok. Som rád, že to mám za sebou."

 

img

 

Doma chce momentálne trénovať aj bývalý kouč trnavského Spartaka, dlhoročný slovenský reprezentant a s počtom 107 rekordér v počte štartov v najcennejšom drese Miroslav Karhan. Trnavu trénoval ešte s výnimkou, nemal najvyššiu licenciu. "Mal som ponuky zo zahraničia, ale keďže momentálne nechcem ísť trénovať za hranice, lebo mi to akosi nepasuje do mojej koncepcie," prezradil 41-ročný rodák zo Šulekova, ktorý má bohaté skúsenosti s nemeckým, španielským i tureckým ligovým futbalom.

 

Okrem nich najvyššiu trénerskú licenciu získali Jozef Dojčan, Richard Dostálek, Dušan Kramlík a Vladimír Veselý. Deviaty absolvent Pavol Hrnčiarik ešte prednedávnom pôsobil na pozícii trénera brankárov v bratislavskom Slovane. Diplom si osobne neprevzal, momentálne pôsobí v  Ázii.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies